Administratorul Fondului Proprietatea va avea posibilitatea sa participe impreuna cu Fondul la finantarea diferitelor investitii, a declarat, ieri, presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului, Nicolae Ivan, citat de Mediafax. El a adaugat ca aceasta solutie este o practica frecventa pe plan international, si avantajeaza atat Fondul Proprietatea, cat si managerul de fond. Principalul avantaj, spune Ivan, este ca "se pot realiza proiecte mari de investitii, cu un grad de risc mai mic. Atunci cand apare o investitie buna, cu beneficii evidente, Fondul trebuie sa participe numai cu o parte din resursele financiare necesare, riscul fiind mai redus".

Astfel, pentru finantarea investitiilor este posibil sa se utilizeze in proportie de 50% banii Fondului Proprietatea, iar restul sa fie contributia administratorului, din surse proprii sau din banii altor fonduri pe care le administreaza. El a mai aratat ca implicarea activa a managerului de fond in interiorul companiilor din portofoliu FP nu poate fi decat oportuna, coparticiparea administratorului urmand sa vizeze nu numai restructurarea si finantarea acestor societati, ci si alte investitii.

Managerii de fond se vor inregistra pana la 15 mai

Tot ieri, Ivan a anuntat ca termenul limita de depunere a scrisorilor de interes pentru preluarea administrarii Fondului Proprietatea a fost stabilit pentru 15 mai. Initial, era planificat termenul de 1 mai, insa in urma discutiilor purtate de membri FP cu consultantul juridic international, Allen & Overy s-a decis sa se lase un interval mai lung pentru a permite obtinerea unor reactii preliminare din partea potentialilor manageri ai fondului.

Fondul Proprietatea a publicat, in data de 21 aprilie, anunturi in presa internationala pentru selectarea administratorului, care contin termenul limita de inaintare a scrisorilor de interes, stabilit pentru 15 mai. Astfel, pana la sfarsitul saptamanii trecute au fost depuse un numar de 14 scrisori de interes din partea unora dintre cele mai mari companii de administrare de fonduri din lume, printre care Goldman Sachs, Erste Sparinvest si Strategic Invesment Group. Pana acum, au fost desemnate prin licitatie consultantul juridic si cel strategic. Astfel, casa de avocatura Allen & Overy va fi consultantul juridic international al Fondului, in timp ce consultantul strategic va fi Cordea Savills, companie britanica si parte a grupului de consultanta in administrarea de proprietati Savills.

Ascunde FP efectele Legii 112/'95?

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca instrument de despagubire a proprietarilor de bunuri confiscate de regimul comunist, va fi alimentat din participatiile pe care statul le detine la diferite societati comerciale precum si din creante externe ale acestuia. Astfel, statul va fi cel care va suporta costurile despagubirilor, desi actiunea nu va atenta direct la bugetul de stat. In baza respectivelor participatii, Fondul va emite titluri pe care le va distribui celor indreptatiti sa primeasca despagubiri.

Distribuirile se vor face proportional cu cuantumul despagubirilor pe care le va stabili o comisie special infiintata in acest scop, pe baza actelor doveditoare ale proprietatilor nationalizate sau confiscate. Abia in posesia acestor titluri de participatie la FP despagubitii isi vor putea transforma in bani reparatiile primite, prin vinderea pe piata a respectivelor titluri, dupa ce Fondul va fi listat la Bursa. Modalitatea de despagubire este, practic, corecta. Insa, mai putin corect este faptul ca in spatele cupoanelor de despagubire se ascund efectele controversatei Legi 112/'95, prin care proprietarii de drept si-au pierdut bunurile intrucat respectivele proprietati sunt acum in posesia altora, care le-au cumparat de la stat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri