Conform unui act normativ aflat in lucru la Banca Nationala, unele firme de leasing ar putea sa aiba acelasi regim ca si bancile comerciale. Firmele de leasing vor trebui sa respecte un plafon maxim de indatorare. "Putem apela la unele artificii pentru a ne incadra in limitele stabilite. O posibilitate ar fi sa marim perioada de incheiere a contractelor, pentru ca rata lunara de platit sa fie mai mica si sa nu depaseasca plafonul", a declarat presedintele unei companii de leasing din Bucuresti.

Aceasta firma finanteaza achizitia pe 10 ani de spatii imobiliare de resedinta, comerciale, spatii de birouri, hale, cu avans de 20%. Asigurarea imobilului se face gratuit. Pana in noiembrie 2005, perioada maxima era de 5 ani. Deocamdata, numai societatile comerciale au acces la aceasta forma de finantare, dar exista posibilitatea ca in viitor si persoanele fizice sa aiba acces la un astfel de sistem de finantare.

Avans minim de 5%

Ca sa atraga clientii, companiile din domeniu recurg la diverse facilitati. Unele societati de leasing permit firmelor sa cumpere un imobil sau teren fara a demonstra destinatia comerciala a acestora. Documentatia pentru acordarea unui leasing imobiliar este partial similara cu cea pentru un leasing auto, deci se face doar o analiza a indicatorilor comerciali.

Iata cum se obtine un leasing imobiliar. Clientul identifica bunul de achizitionat (teren sau imobil), alcatuieste documentatia standard, pe care o inmaneaza companiei de leasing pentru analiza si intocmirea raportului de evaluare. Cele doua parti negociaza structura de finantare si se semneaza simultan un contract de vanzare-cumparare intre compania de leasing si proprietarul bunului prin care compania de leasing cumpara, la indicatia clientului, bunul imobiliar respectiv si un contract de leasing intre compania de leasing si clientul utilizator.

Bunul este luat in garantie de catre banca finantatoare a companiei de leasing, aceasta obtine suma necesara de la banca si o vireaza, impreuna cu avansul platit de client, proprietarului imobilului. In acest moment, societatea de leasing devine proprietarul bunului si il va da spre folosinta clientului sau. Clientul foloseste imobilul pe toata perioada de finantare si plateste ratele de leasing pe perioada specificata in contract. La finalul perioadei de leasing are loc transferul de proprietate, o data cu achitarea de catre client a ultimei rate si, dupa caz, a valorii reziduale stipulate in contract.

In Romania, leasingul imobiliar a avut in 2005 o pondere de circa 2-3% din piata leasingului, iar pentru acest an se previzioneaza o crestere semnificativa pentru acest segment. Datele publicate de Federatia Europeana a Asociatiilor Companiilor de Leasing arata ca in Europa, in 2004, leasingul imobiliar reprezenta 18% din piata de leasing.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri