Comisioanele percepute de banci clientilor pentru platile de mica valoare in lei pe schema SEPA (Single European Payments Area) nu pot fi reduse deocamdata intrucat nu a fost atinsa o masa critica la nivelul bancilor care au aderat la sistem, a declarat miercuri presedintele ARB, Radu Ghetea.
"In acest moment nimeni (nicio banca - n.r.) nu a redus si nici nu va reduce comisioanele pentru ca nu exista o masa critica. Au aderat doar 17 banci, incercam sa mai aducem si alte banci, dar atat timp cat nu este obligatoriu, este benevol, nu se va crea o masa critica", a afirmat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) la o conferinta pe tema lansarii sistemului SEPA pentru platile in lei, scrie Mediafax.

Sistemul bancar romanesc a adoptat, la inceputul acestei luni, schema SEPA pentru transfer de bani adaptata pentru platile in lei, bancile trecand astfel, din punct de vedere tehnic, la standardele europene de procesare a platilor in moneda nationala.

Schemele de plata SEPA sunt un set de reguli, practici si standarde in scopul realizarii interoperabilitatii la nivel interbancar, reglementare a Consiliului European al Platilor. Noile standarde, configurate prin sistemul Sent al Transfond, presupun uniformizarea informatiilor aferente platilor la toate bancile, avand ca avantaje vitezele mai mari de transfer si costuri mai reduse, prin comisioane mai mici.

Potrivit presedintelui ARB, adoptarea standardelor SEPA va deveni obligatorie la 1 februarie 2014 pentru statele din zona euro, iar pentru restul tarilor termenul este octombrie 2016, acesta fiind valabil si pentru Romania. Dupa aceste termene, platile in euro trebuie sa fie efectuate la standarde SEPA.

"Eu cred ca la orizontul anului 2014 - desi nu este obligatoriu pentru Romania, iata ca ne apropiem de pasii finali - bancile vor incepe sa umble la comisioanele pe care le pun clientului avand ca baza ce ne percepe noua (bancilor comerciale - n.r.) Transfond in operatiuni", a spus Ghetea.

El a aratat ca scaderea costurilor bancare cu prelucrarea datelor si exploatarea sistemului vor impinge bancile pentru a revizui comisioanele la transferurile pe schema SEPA.

"Daca unele banci reduc comisioanele, vor veni si celelalte, pentru ca asa este regula in piata, nu poti sa stai mult in zona de comisoane mari, vor trebui sa ia masuri rapide", a explicat Ghetea.

Transfond are in plan realizarea unui sistem de plati de mica valoare in euro pana la mijlocul anului viitor, iar pana la finele lui 2013 urmeaza sa fie finalizata o schema de debit direct in lei pe SEPA.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri