Romania a solicitat in cadrul ECOFIN ca viitoarea uniune bancara sa ofere conditii egale statelor UE, indiferent daca sunt sau nu in zona euro, astfel incat cooperarea sa continue si in caz de dezacord intre pozitia unui stat care nu a adoptat euro si o decizie a Consiliului Guvernatorilor BCE.
"Secretarul de Stat Claudiu Doltu a prezentat pozitia Romaniei, facand referire la trei aspecte care raman in discutie. Primul se refera la egalitatea dintre tarile din zona euro si cele din afara acesteia. Presedintia si Comisia Europeana au acordat permanent atentie acestui aspect si au formulat solutii acoperitoare, insa, unele tari solicita mai multe clarificari. In situatia in care va aparea un dezacord al unui stat membru din afara zonei euro fata de o decizie a Consiliului Guvernatorilor (in cazul mecanismului decizional al Consiliului de Supraveghere al BCE), Romania considera ca acest lucru nu ar trebui sa conduca, in mod automat, la terminarea cooperarii in cadrul mecanismului de supraveghere unica", se arata intr-un comunicat al Ministerul Finantelor Publice, noteaza Mediafax.

Doltu a participat marti la reuniunea Consiliului ECOFIN, desfasurata la Bruxelles, unde pe agenda discutiilor s-a aflat si mecanismului unic de supraveghere bancara

Un al doilea aspect abordat de Romania a fost delimitarea clara a atributiilor de politica monetara a Bancii Centrale Europene de atributiile care tin de politica de supraveghere bancara.

Reprezentantul Romaniei a aratat, pe de o parte, ca independenta bancii centrale si, implicit, a politicii monetare pot fi considerate subiecte in afara deciziei politice a guvernelor si, pe de alta parte, ca politica de supraveghere bancara nu poate fi separata de responsabilitatea si raspunderea democratica a guvernelor.

"De aceea, Romania considera firesc ca pentru decizia finala sa se gaseasca o solutie care sa fixeze fara echivoc aceasta delimitare", se mai spune in comunicat.

Ministrii de Finante din Uniunea Europeana nu au reusit marti sa se puna de acord asupra unui mecanism unic de supraveghere bancara, prima etapa a unei consolidari a zonei euro, dar spera ca divergentele sa fie depasite la un summit din 13-14 decembrie.

Ministrii de Finante se vor reuni din nou pe 12 decembrie, in ajunul summitului sefilor de state si de guverne, a indicat presedintia cipriota.
Introducerea unei supravegheri comune a bancilor din zona euro, incredintata Bancii Centrale Europene (BCE) in colaborare cu autoritatile nationale de supraveghere, este prima etapa a uniunii bancare dorita de liderii europeni pentru a preveni viitoare crize.

In cadrul BCE urmeaza sa fie infiintat un consiliu de supraveghere a bancilor din zona euro.

Discutiile s-au izbit de mai multe dificultati, cea mai importanta fiind repartizarea atributiilor intre BCE si autoritatile nationale de profil.
Berlinul vrea ca BCE sa se concentreze pe supravegherea marilor banci din regiune si a celor care implica riscuri pentru ansamblul economiei, iar Franta sustine un sistem care sa se aplice tuturor bancilor in care BCE sa fie decident de ultima instanta.

O alta problema este cea a pozitiei BCE in Autoritatea Bancara Europeana (ABE).

Daca BCE va vota in instantele ABE in numele celor 17 tari din zona euro, celelalte 10 state din UE vor fi in minoritate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri