In acest prim trimestru, indicele BET-FI inregistreaza o scadere de 3,1% fata de finalul anului 2005, asta in conditiile in care ceilalti doi indici, BET si BET-C au crescut cu aproape 14%. E adevarat ca in 2005 indicii bursieri nu au evoluat in acelasi ritm, BET-FI devansandu-i categoric pe ceilalti, iar pe de alta parte scaderile de la SIF-uri, fiind de mica amploare (cu exceptia lui SIF4, unde cursul a scazut cu peste 12%), poate fi interpretata ca o corectie necesara, in vederea unei stabilizari la noi praguri suport.

14151_2.pdfLa aceasta ora, titlurile SIF se tranzactioneaza la PER-uri mari, de 20-30 (cu exceptia SIF4 si SIF5, care si-au vandut in acest an participatiile la Sicomed Bucuresti de circa 10% fiecare in oferta de preluare lansata de Zentiva, de acolo inregistrand profituri foarte bune pe primul trimestru). Sub acest aspect, o societate comerciala listata la bursa ar putea parea supraevaluata. SIF-urile intra insa in categoria fondurilor de investitii, aici capata o importanta mai mare valoarea activelor, mai exact activul net. Si deja avem o situatie mult mai buna, un singur SIF (SIF Muntenia) se tranzactioneaza cu prima fata de activul net unitar. Mai mult, principalul activ din portofoliile SIF-urilor, Banca Comerciala Romana nu a fost prinsa la pretul platit de Erste Bank la privatizare, de 7,65 euro/actiune, ci la circa 0,9 euro/actiune calculat conform normelor CNVM pentru societatile nelistate.


In afara de influenta pe care oscilatiile celor cinci titluri SIF pot sa o exercite asupra cotatiilor altor actiuni cu lichiditate buna, se mai pune aici si problema miscarilor din portofoliile lor. SIF-urile sunt mai mult sau mai putin active pe piata de capital, insa in afara de asta toate au participatii importante la companii de talie mare listate si au forta de a vinde sau a cumpara pachete mari de actiuni. Asadar, sa vedem ce miscari mai importante s-au produs in portofoliile SIF-urilor in primele trei luni ale acestui an.