BRD a descoperit cu cateva luni in urma cateva scheme de finantare ilegala si a sesizat organele penale, dupa care a intarit sistemele de control si a desfacut contractele de munca ale salariatilor care nu au respectat normele si procedurile interne, a anuntat banca, in urma investigatiei DIICOT.
"BRD-Groupe Societe Generale, prin mecanismele proprii de control intern, a descoperit cu cateva luni in urma diferite scheme de finantare ilegala, care au avut loc in trecut. Banca a sesizat organele penale si s-a constituit parte civila. BRD colaboreaza in mod activ si transparent cu organele de ancheta, in cadrul tuturor investigatiilor care au fost si sunt intreprinse", se arata intr-un comunicat al bancii, in legatura cu investigatiile DIICOT privind fraude bancare de circa 85 milioane euro.

Institutia financiara a luat masuri interne, care au inclus intarirea sistemelor de control, dar si sanctionarea salariatilor care nu au respectat normele si procedurile interne, inclusiv prin desfacerea raporturilor de munca, scrie Mediafax.

"Prejudiciile produse bancii au fost acoperite cu provizioane conform standardelor contabile internationale si se reflecta in situatiile financiare publicate in mod regulat de banca. Cuantumul prejudiciului nu aduce in niciun caz atingere soliditatii si stabilitatii BRD", se mai arata in comunicat.

Anchetatorii DIICOT au facut, joi, 48 de perchezitii in Bucuresti si trei judete, fiind vizata o grupare coordonata de persoane influente din mediul de afaceri din Capitala care ar fi luat ilegal credite de la doua banci pentru 35 de firme cu sprijinul a sapte directori ai bancilor, prejudiciul fiind de 85 milioane de euro.

Procurorii sustin ca membrii grupului infractional ar fi fost sprijiniti de sapte directori generali sau directori comerciali ai unitatilor bancare, acuzati ca ar fi coordonat procedurile de selectie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc si ar fi aprobat creditele desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale. Totodata, gruparea ar fi fost sprijinita si de sase functionari de la unitatile bancare, in cursul gestionarii dosarelor de creditare.

Membrii gruparii ar fi beneficiat si de sprijinul unor evaluatori autorizati, prin intocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile estimate la valori mai mari decat cele reale, in vederea ipotecarii acestora cu ocazia incheierii contractelor de creditare, potrivit procurorilor DIICOT.

Lucian Cojocaru, fost director BRD si in prezent vicepresedinte Volksbank, sefi ai sucursalelor BRD Unirii si Dorobanti si responsabili ATE Bank sunt cercetati de DIICOT in cazul fraudelor bancare, capii afacerii fiind Marius Locic si fratii Crestin.

BRD a anuntat, joi, ca activitatea bancii nu este afectata de perchezitiile DIICOT la doua dintre unitatile sale, in cadrul unor investigatii cu privire la obtinerea ilegala de credite de la mai multe banci, precizand totodata ca BRD coopereaza cu autoritatile de mai multe luni asupra anchetelor in curs.

"BRD-Groupe Societe Generale a luat la cunostiinta in dimineata zilei de 13.12.2012 de solicitarea DIICOT de a efectua perchezitii la sediile a doua unitati bancare din Bucuresti, in cadrul investigatiilor de mai mare amploare ce vizeaza obtinerea in mod ilegal de credite de la mai multe institutii financiare. Potrivit prevederilor legale, banca a asigurat conditiile necesare efectuarii perchezitiilor, conform mandatelor emise de autoritati. In acelasi timp, operatiunile cu clientii bancii au continuat in conditii normale", se arata in comunicatul transmis joi de banca Bursei de Valori Bucuresti.

DIICOT i-a retinut vineri pe Ioan Crestin si Marius Locic, pe langa acestia mai fiind incarcerati, pentru 24 de ore, trei directori de banci, doi notari si doi evaluatori, potrivit unor surse judiciare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri