Traian Basescu a declarat, vineri, referindu-se la mecanismul unic de supraveghere a bancilor la nivelul UE, ca bancile mari din Romania vor fi supravegheate direct de catre Banca Centrala Europeana, dar si de catre BNR, in timp ce bancile mici vor fi supravegheate doar de BNR.
"In ce ma priveste, inteleg ca vor fi banci mari, banci sistemice care vor fi in directa supraveghere a Bancii Centrale Europene (BCE), a sectiunii independente din BCE destinata supravegherii, care va avea propria ei conducere. Nu se va amesteca conducerea BCE in sistemul de supraveghere, dar va fi parte a BCE acest sistem. Deci BCE va supreaveghea direct marile banci, bancile care pot prezenta riscuri sistemice - se poate prabusi sistemul bancar european daca o mare banca intra in dificultate si nu e ajutata la timp - si bancile mai mici, care nu au calitatea de banci sistemice, care am inteles eu vor fi supraveghetate de autoriatea nationala de supraveghere", a precizat presedintele Traian Basescu, citat de Mediafax.

El a precizat ca, in cazul Romaniei, bancile care vor fi constatate a face parte din randul bancilor majore vor fi supravegheate direct de BCE , iar cele mai mici vor fi supravegheate direct de BNR, ceea ce nu inseamna ca cele mai mari nu vor fi si ele supravegheate si de BNR.

Presedintele Traian Basescu a precizat ca unul dintre obiectivele majore pe care Consiliul European le-a avut in vedere promovand sistemul unic de supraveghere priveste ruperea „cercului vicios” dintre banci si state.

„Pana acum bancile faceau pocinoguri si statul venea si platea. Acum se incearca o detasare a celor doua entitti, mai ales ca in ultimii ani acest cerc vicios a generat costuri extraordinare pentru bugete, de exemplu Spania sau alte tari care din cauza problemelor sistemului bancar a trebuit sa imprumute sume uriase”, a spus Basescu.

El a precizat ca, in conditiile in care banii nu vor mai veni de la bugetele de stat, ei vor proveni din Mecanismul european de stabilitate care e finantat si poate sa faca fata, cel putin pana la un punct - la nivelul la care e finantat acum - la astfel de evenimente.

Basescu a precizat ca la in discutiile de la Consiliu s-a stabilit ca, daca se creeaza un mecanism unic de supraveghere, trebuie creat si un mecanism unic de rezolutie, adica de interventie in cazul bancilor care au probleme si care sa stabileasca nivelul la care se intervine, respectiv prin vanzari de active, recapitalizare sau chiar lichidare.

Seful statului a mai spus ca sarcina pentru Consiliul European si Parlamentul European este ca in perioada urmatoare sa creeze legislatia necesara unui mecanism unic de rezolutie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri