Companiile de asigurari sint dispuse sa isi asume riscurile de atentat terorist. Insa numai contra unor prime piperate si dupa ce obtin acordul reasiguratorului, deoarece suma platibila este de ordinul milioanelor de dolari. Riscul creste o data cu „prestigiul“ bunului asigurat.

Polita de bunuri nu preia toate riscurile

Asigurarile pentru despagubiri de pe urma actelor de terorism se fac in Romania de 15 ani, dar au capatat o mai mare amploare dupa atentatele din SUA. „In mod normal, riscul de terorism la incheierea unei asigurari de bunuri sau de cladiri este excludere“, ne asigura Bogdan Andriescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR). Asta inseamna ca polita obisnuita de asigurare pentru un bun sau pentru o cladire nu preia actele de terorism ca risc de asigurare. In general, prima de asigurare pentru riscul de terorism este in functie de importanta socio-politica a bunului respectiv. Spre exemplu, o anumita prima de asigurare se va percepe la Posta Romana, la Casa de Economii si Consemnatiuni, la Tarom si o alta pentru cladirea unei fundatii obscure.

„Societatile care incheie polite pentru asigurarea cladirilor pot cere si asigurari pentru despagubirea actelor de terorism ca anexe la polita incheiata. Iar in aceasta situatie, pretul asigurarii creste cu 15-20%, in functie de risc“, ne spune cum merge treaba Bogdan Andriescu. Mai mult, deoarece se stie ca valoarea bunurilor la un combinat este foarte mare, iar in cazul unui act terorist se distruge doar o parte din aceasta valoare, asiguratul poate cere asiguratorului incheierea unei polite cu o valoare mai mica decit cea a bunurilor pe care le are, platind in acest mod mai putin. La un combinat de 200 de milioane de euro se reasigura doar 10-20 de milioane de euro.

In prezent, in functie de acoperirile solicitate, amplasarea cladirilor sau a bunurilor asigurate (zona urbana, zona rurala), caracteristicile constructive ale cladirilor (structura de rezistenta, anul constructiei), tarifele pentru asigurarea unei cladiri variaza intre 0,07-0,71%, iar pentru bunuri gospodaresti intre 0,12-0,43%. Daca se ia in calcul si asigurarea impotriva actelor de terorism, atunci prima de asigurare poate depasi in unele cazuri 1% din valoarea declarata a cladirii.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=4607&art=80&cHash=f94b7e869c