Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut joi cu 0,65 bani, la 4,4296 lei/euro, intr-o piata linistita si cu volume reduse de tranzactionare, dupa ce in precedenta sedinta interbancara a atins cel mai redus nivel din ultimele sapte luni, scrie Mediafax.
La deschiderea sedintei de joi, euro a fost cotat la 4,4180 - 4,4200 lei, dupa ce luni cursul a atins coborat sub 4,42 lei/euro pentru prima data in ultimele sapte luni. Dupa primele ore de tranzactionare, cotatiile au urcat usor in jurul nivelului de 4,43 lei/euro si au fluctuat usor in jurul acestui nivel, in cadrul unor transferuri cu volume reduse.

In a doua parte a zilei, cotatiile au inceput sa urce spre 4,44 lei/euro, in cadrul unor transferuri cu volume reduse. Nivelul de 4,44 lei/euro a fost si cel mai ridicat nivel tranzactionat joi.

Ulterior, in piata au fost plasate ordine mai ridicate de vanzare de euro si cumparare de lei, iar rulajele au inceput sa creasca. Astfel, cursul a coborat sub 4,43 lei/euro, iar in jurul orei 16:30 euro era cotat la 4,4245 - 4,4270 lei.

"Se pare ca au vandut strainii euro si au cumparat monede ale statelor din regiune, pentru ca zlotul si forintul erau pe apreciere, iar leul era singurul care se deprecia. Totodata, odata cu recuperarea leului, au inceput sa creasca vizibil si volumele de tranzactionare", a afirmat un dealer.

In jurul orei 16:30, zlotul si forintul se apreciau cu cate 1% in raport cu euro.

Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut joi cu 0,65 bani, la 4,4296 lei/euro, dupa ce in precedenta sedinta interbancara a atins cel mai redus nivel din ultimele sapte luni.

O rata oficiala mai mica decat cea anuntata luni, de 4,4231 lei/euro, a fost publicata de banca centrala la 10 mai, cand euro a fost la 4,4165 lei.

Pe de alta parte, in raport cu dolarul american, leul s-a apreciat usor, cursul de referinta scazand cu 0,84 bani, de la 3,3468 lei/dolar, la 3,3384 lei/dolar. Un nivel mai redus decat cel de joi a fost afisat pe 30 aprilie, cand dolarul a fost la 3,3240 lei.

Rata de referinta pentru francul elvetian a crescut foarte usor, de la 3,6626 lei/franc la 3,6655 lei/franc. In sedinta de luni, cursul de referinta leu/franc elvetian a atins cel mai redus nivel din 30 aprilie, data cand francul a fost la 3,6593 lei.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

Dobanzile afisate de bancile comerciale pentru sumele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) pe termen de o zi au ramas la niveluri peste rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 5,25% pe an. Astfel, dobanzile de joi sunt de 6,95% - 7,45% pe an, dupa ce luni au fost la 6,94% - 7,44% pe an.

In acelasi timp, dobanzile pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au crescut la 6,03% - 6,53% pe an, dupa ce luni au fost la 6,01% - 6,51% pe an.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri