8 Ianuarie 2013

Interesele electorale ale primarilor au taiat la jumatate portofoliul PAID



Portofoliul societatii care emite polite de asigurare obligatorie a locuintelor, PAID, a scazut anul trecut cu 51,8%, la 276.597 contracte, dupa ce in 2011 crescuse cu 56,3%, la 574.229, potrivit datelor publicate de asigurator.

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a inregistrat cel mai ridicat nivel al portofoliului in octombrie 2011, cand numarul politelor PAD in vigoare a ajuns la 845.509, scrie Mediafax.

Scaderea portofoliului PAID in cursul anului 2012 a fost efectul neaplicarii prevederilor Legii 260/2008 de catre autoritatile locale, care ar fi trebuit sa amendeze cu pana la 500 lei proprietarii care nu isi asigura locuintele.

"Primarii care fac parte din Asociatia Comunelor din Romania nu vor aplica amenzi cetatenilor, respectiv proprietarilor, din localitatea pe care o conduc, dintr-un motiv foarte simplu: anul 2012 va fi unul electoral si nu cred ca vreun primar care vrea sa fie reales se gandeste sa ii amendeze pe viitorii votanti", anunta in octombrie 2011 presedintele Asociatiei Comunelor din Romania, Emil Draghici.

Alt motiv al scaderii portofoliului PAID l-a constituit necunoasterea si ignorarea prevederilor Legii 260/2008, care spune ca proprietarii neasigurati si afectati de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundatie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autoritati pentru refacerea gospodariilor afectate.

In plus, numeroasele modificari ale legislatiei secundare au creat confuzie in rand proprietarilor, care au fost obligati sa incheie o polita emisa doar de PAID, apoi au putut opta pentru una similara celei PAID, dar emisa de alti asiguratori.

Astfel, societatile de asigurari, inclusiv actionari PAID, au lansat produse similare PAD, fapt ce a condus la reducerea constanta si continua a portofoliului PAID.

Mai mult, unii asiguratori, cum ar fi Carpatica Asig sau Astra, si-a denumit politele faculatative pentru locuinte PAD, PAD Complet sau PAD Avantaj. In plus, Astra, actionar PAID, a inregistrat marca PAD la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM).

Ulterior, pe fondul scaderii portofoliului PAID, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a impus revenirea la obligativitatea politei PAID, decizie atacata in justitie de liderul pietei de profil in 2011, Astra Asigurari, care a obtinut suspendarea unui ordin al institutiei.

In prezent, potrivit unui ordin al CSA din noiembrie 2012, proprietarii isi pot asigura locuintele pentru riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren fie printr-o polita facultativa, fie printr-o asigurare obligatorie emisa de PAID.

PAID a fost infiintata in septembrie 2009 in baza prevederilor Legii 260/2008, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor si Legii 31/1990 privind societatile comerciale.

Cei mai mari actionari ai asiguratorului sunt Astra, Groupama si Platinum (fiecare cu 15%). Generali Romania are o participatie de 11 %, iar ABC Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, UNIQA Asigurari si Grawe Romania detin cate 5,5% din actiuni.

Primele polite PAD au fost emise de PAID in iulie 2010.

In 2011, subscrierile societatii au crescut cu 19,5%, la 35,3 milioane de lei.



Citeste si