Dobanzile la creditele in lei au crescut in ultimele sase luni cu pana la 1,5 puncte procentuale, in pofida faptului ca semnalul venit din partea Bancii Nationale a Romaniei la inceputului anului 2012 era clar, de incurajare a imprumuturilor in moneda nationala.
Potrivit datelor BNR, in perioada mai – noiembrie a anului trecut, dobanda anuala efectiva (DAE) medie la creditele imobiliare noi acordate populatiei s-a majorat de la 7,05% la 8,61%, in timp ce DAE la imprumuturile de consum a urcat de la 15,07% la 15,6%.

Nu acelasi lucru s-a intamplat in cazul dobanzilor la creditele in euro, unde ratele s-au diminuat in perioada analizata. Astfel, media DAE la imprumuturile imobiliare noi in euro era la finele lunii noiembrie de 4,8%, in scadere cu 0,5 puncte procentuale fata de mai. La creditele de consum reducerea este si mai mare, de 1,6 puncte procentuale, pana la o dobanda anuala efectiva de 6,14%.

Melania Hancila, sefa departamentului de strategie si cercetare de la Volksbank Romania, a declarat ca dobanzile practicate de banci la creditele in lei s-au scumpit pe fondul schimbarii directiei politicii monetare in cel de-al doilea semestru al anului si a opririi ciclului de relaxare a dobanzii cheie care a fost mentinuta la 5,25% incepand cu luna mai.

‘’Ca urmare a presiunilor de depreciere asupra leului generate de instabilitatea politica interna si riscurile semnificative venite dinspre zona euro, Banca Nationala a fost nevoita sa intareasca controlul lichiditatii din sistem, fact care a condus la cresterea dobanzilor interbancare in medie cu un punct procentual pana in noiembrie fata de luna mai. Majorarea dobanzilor interbancare, inclusiv a nivelului ROBOR la o luna si 3 luni care sunt considerate drept rate de referinta pentru majoritatea creditelor a generat si cresterea dobanzilor practicate de banci la creditele in lei, insa intr-o masura mai mica’’, a mentionat Hancila.

Totodata, analistul sef de la BCR, Eugen Sinca, spune ca inasprirea conditiilor din piata monetara prin limitarea de catre BNR a lichiditatii furnizata bancilor in cadrul operatiunilor repo saptamanale a determinat cresterea dobanzilor la lei din a doua jumatate a anului 2012.

„Aceasta a avut loc pe fondul necesitatii de protejare a leului, expus turbulentelor politice interne si temerilor investitorilor fata de criza datoriilor suverane”, a aratat Sinca.

Online Graphing
BNR a mentinut luni pentru a saptea saptamana consecutiv la 4 mld. lei suma cu care imprumuta bancile prin operatiuni repo, fiind, totodata, cea de-a 14-a saptamana la rand in care banca centrala limiteaza suma oferita.

Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, declara ca limitarea licitatiilor repo reprezinta o metoda mai rapida si mai eficace de actiune decat modificarea dobanzii de politica monetara, cu impact asupra cursului de schimb. In schimb, reversul medaliei se vede in cresterea randamentelor la titlurile de stat si la dobanzile in lei.

Eugen Sinca a precizat ca se asteapta la o reducere a dobanzilor la lei cu aproximativ 0,5 puncte procentuale in urmatoarele 6-9 luni, intrucat 2013 a debutat mai bine din punct de vedere al turbulentelor politice interne si a crizei din zona euro.

„Stabilizarea mediului politic intern, perspectivele unui nou acord cu FMI si cresterea apetitului la risc a investitorilor internationali au redus deja presiunile asupra leului si vor face posibila o usoara relaxare a politicii monetare prin cresterea volumului lichiditatii furnizata bancilor din sistem de catre BNR. Sintagma “gestionare ferma a lichiditatii din sistemul bancar” folosita in comunicatul de presa dupa sedinta de politica monetara din luna noiembrie 2012 a fost inlocuita in ianuarie 2013 cu “gestionarea adecvata a lichiditatii”. Pe termen mediu si lung, centrul de greutate al creditarii se va muta de pe componenta de valuta pe cea de lei, cu efecte benefice asupra stabilitatii financiare”, a adaugat economistul BCR.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut luni dobanda de politica monetara la nivelul de 5,25%, insa a operat in schimb o modificare a obiectivelor legate de lichiditate, de la "gestionarea ferma" la "gestionarea adecvata" a lichiditatii din sistemul bancar.

Melania Hancila a explicat ca BNR are la indemana destule instrumente de politica monetara care ar putea influenta descendent dobanzile la credite, insa din ratiuni de prudenta nu a mai actionat in directia relaxarii politicii monetare din luna mai 2012.

''Consider ca cea mai eficace masura ar fi reluarea ciclului de reducere a dobanzii de politica monetara, precum si diminuarea treptata a nivelului rezervelor minime obligatorii pe masura ce lichiditatile excedentare sunt absorbite de economia reala'', a aratat sefa departamentului de strategie si cercetare de la Volksbank Romania.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri