Portretul de mai sus se potriveste la aproape un sfert din restantierii la plata creditelor. In plus, debitorul roman dovedeste si multa imaginatie, gasind o multime de cauze pentru nrplata creditelor angajate.

Conform Coface Romania, printre cauzele cel mai des invocate de romani legate de neplata ratelor se numara: incapacitatea de plata, pierderea locului de munca, plecarea din tara, supraindatorarea prin contractarea unor credite la mai multe banci, neacceptarea platii anticipate a debitului integral (in caz de intarziere a mai mult de trei rate lunare), debitorul nu este beneficiarul creditului sau deces.

Din studiul realizat de Coface Romania, pe baza portofoliului de creante bancare gestionat, reiese ca 94% din creditele restante provin din cadrul creditelor de retail: credit de consum si credit de nevoi personale, in timp ce ponderea creditului restant auto, imobiliar, de tip leasing si a creditului pe card insumeaza doar 6%.

Bucurestiul detine suprematia in ceea ce priveste numarul de persoane cu debite (22%) impreuna cu alte cinci judete cu o pondere de peste 5% in totalul portofoliului Coface: Hunedoara (11%), Constanta (9%), Dolj (7%), Iasi (7%), Vrancea (6%).

88% din restantieri au debite cu o valoare mai mica de 1.000 de euro, pe cand doar 1,22% au debite mai mari de 3.000 de euro.

60% din debitori sunt barbati, numarul cel mai mare de debitori fiind cuprins in intervalul de varsta de 30-40 ani - 22%, in timp ce femeile au 13% pentru acelasi interval.

O treime din debitori nu mai au acelasi loc de munca declarat in contractul de credit

O treime din debitori nu mai au acelasi loc de munca declarat in contractul de credit si 45% nu mai locuiesc la adresa mentionata la momentul incheierii contractului. 86% din acestia provin din mediul urban, mediul rural fiind reprezentat doar de 14% din total.

Din punctul de vedere al sanselor de a mai recupera aceste credite neperformante, primele trei judete sunt: Iasi (rata de recuperare 41%), Galati (29%) si Suceava (28%). Judetele cu cea mai mica sansa de recuperare sunt: Bacau (9%), Neamt (12%) si Vaslui (13%). Bucurestiul se afla pe locul 16, cu o rata de recuperare de numai 13%.

Sursa: http://www.baniinostri.ro/stiri/article.php?ContentID=1157