Bucurestean, barbat, in continua miscare in ceea ce priveste locul de munca si domiciliul

Portretul de mai sus se potriveste la aproape un sfert din restantierii la plata creditelor. In plus, debitorul roman dovedeste si multa imaginatie, gasind o multime de cauze pentru nrplata creditelor angajate.

Conform Coface Romania, printre cauzele cel mai des invocate de romani legate de neplata ratelor se numara: incapacitatea de plata, pierderea locului de munca, plecarea din tara, supraindatorarea prin contractarea unor credite la mai multe banci, neacceptarea platii anticipate a debitului integral (in caz de intarziere a mai mult de trei rate lunare), debitorul nu este beneficiarul creditului sau deces.

Din studiul realizat de Coface Romania, pe baza portofoliului de creante bancare gestionat, reiese ca 94% din creditele restante provin din cadrul creditelor de retail: credit de consum si credit de nevoi personale, in timp ce ponderea creditului restant auto, imobiliar, de tip leasing si a creditului pe card insumeaza doar 6%.

Bucurestiul detine suprematia in ceea ce priveste numarul de persoane cu debite (22%) impreuna cu alte cinci judete cu o pondere de peste 5% in totalul portofoliului Coface: Hunedoara (11%), Constanta (9%), Dolj (7%), Iasi (7%), Vrancea (6%).

88% din restantieri au debite cu o valoare mai mica de 1.000 de euro, pe cand doar 1,22% au debite mai mari de 3.000 de euro.

60% din debitori sunt barbati, numarul cel mai mare de debitori fiind cuprins in intervalul de varsta de 30-40 ani - 22%, in timp ce femeile au 13% pentru acelasi interval.

O treime din debitori nu mai au acelasi loc de munca declarat in contractul de credit

O treime din debitori nu mai au acelasi loc de munca declarat in contractul de credit si 45% nu mai locuiesc la adresa mentionata la momentul incheierii contractului. 86% din acestia provin din mediul urban, mediul rural fiind reprezentat doar de 14% din total.

Din punctul de vedere al sanselor de a mai recupera aceste credite neperformante, primele trei judete sunt: Iasi (rata de recuperare 41%), Galati (29%) si Suceava (28%). Judetele cu cea mai mica sansa de recuperare sunt: Bacau (9%), Neamt (12%) si Vaslui (13%). Bucurestiul se afla pe locul 16, cu o rata de recuperare de numai 13%.

Sursa: http://www.baniinostri.ro/stiri/article.php?ContentID=1157

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
10 termeni tehnici pe care trebuie sa ii stii in 2019