Cotatiile monedei nationale au urcat spre 4,34 lei/euro in prima parte a zilei, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta in crestere usoara, cu 0,22 bani, la 4,3373 lei/euro.
In sesiunea precedenta, cursul a fost de 4,3351 lei/euro, reprezentand minimul din 30 ianuarie 2012. Raportat la nivelul de joi, leul s-a apreciat cu 1,8% de la inceputul anului, noteaza Mediafax.

Leul a inceput sa se aprecieze de la jumatatea lunii decembrie, jucatorii mizand initial pe stabilitate politica si incheierea unui nou acord cu FMI. De asemenea, au fost atrasi si de randamentele la titlurile de stat, avand in vedere ca pe valutele din regiune se asteapta taieri de dobanda. Apetitul jucatorilor straini s-a accentuat insa dupa anuntul JP Morgan de marti seara privind includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indice al bancii.

Pentru moneda americana, cursul a urcat la 3,2484 lei/dolar, de la 3,2431 lei/dolar joi. In sesiunea de joi, referinta s-a plasat la minim din 29 februarie, cand dolarul a fost cotat la 3,2357 lei.

In schimb, referinta pentru francul elvetian a continuat sa scada, la 3,4758 lei/franc, ajungand astfel la cel mai redus nivel din 5 iulie 2011. La data mentionata, cursul a fost de 3,4229 lei/franc.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

In debut, bancile au cotat euro la 4,3240 - 4,3265 lei, aproape de nivelul de la inchiderea de joi.

Ulterior, cererea comerciala de euro a dus cotatiile spre 4,34 lei/euro, pe volume inferioare celor de joi.

In sesiunea precedenta s-au inregistrat volume ridicate de valuta tranzactionata, jucatorii straini care au investit in titluri de stat fiind principalii vanzatori de euro.

Finantele au atras joi 3,1 miliarde lei prin emisiunea de obligatiuni cu scadenta la cinci ani, de sase ori mai mult decat si-au propus, iar randamentul a coborat cu 1,17 puncte procentuale fata de luna decembrie, la 5,4%, cel mai redus nivel inregistrat vreodata pentru aceasta maturitate.

Dobanzile practicate de banci pentru sumele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) pe termen de o zi se situau la 4,98 - 5,48%, iar randamentele la o saptamana se plasau la 5,36 - 5,86%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri