Deprecierea monedei americane a continuat saptamana trecuta pe pietele internationale, ceea ce a condus la scaderea raportului dolar/leu sub pragul de 2,7 lei, creand premisele scaderii lui, in perioada urmatoare, la 2,65 lei. Reamintim ca minimul din 2005, de 2,6771 lei, a fost inregistrat in martie. Astfel, dolarul a scazut vinerea trecuta la 2,6950 lei, mai jos cu aproape 16% fata de finele lui 2005, maximul saptamanii fiind cel de 2,7298 lei, atins marti.

In schimb, vineri euro a urcat la 3,4840 lei, fata de 3,4630 lei, valoare inregistrata luni. Piata valutara s-a deschis la cotatii de 3,4580 - 3,4630 lei, trendul fiind unul de crestere, maximul atins fiind de 3,49 - 3,4950 lei. Cu toate acestea, comparativ cu sfarsitul lui 2005 leul pastreaza un castig de peste 5,5%. Dealerii bancari pun deprecierea leului de la sfarsitul saptamanii trecute pe seama a mai multi factori.

Primul ar fi reprezentat de BNR, care nu doreste o scadere a euro sub 3,45 lei, folosind interventii discrete, un dealer atragand atentia ca piata romaneasca se destabilizeaza usor. E nevoie de cel mult 50 milioane euro si misti cursul cum vrei".

A doua cauza s-ar datora fondurilor speculative, care, nemultumite de decizia BNR de a mentine dobanda de politica monetara la 8,5% si pe fondul majorarilor dobanzilor din SUA si euro-zona, au decis sa isi repatrieze o parte din profituri.
O ultima cauza a scaderii leului ar constitui-o deprecierea cu 6% a lirei turcesti, din ultimele doua zile, care a afectat toate monedele din zona emergenta euro.

Pe piata monetara, decizia BNR de mentinere a dobanzii de politica monetara la 8,5% nu a avut efecte asupra dobanzilor interbancare, cele la o zi mentinandu-se la 8 - 8,5%, valori stabile pe tot parcursul saptamanii trecute, chiar daca bancile nu au plasat in certificate de depozit cu scadenta la trei luni.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Cum a ajuns Venezuela sa transforme bancnote inutile in aur