Cetatenii romani aflati pe teritoriul Germaniei vor beneficia, de la 1 iunie, de protectie sociala in domeniul pensiilor si al asigurarilor contra accidentelor. Aceste drepturi au fost asigurate in baza unui acord semnat intre Romania si Germania, informeaza Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Intelegerea a fost elaborata dupa principiile conform carora este organizata securitatea sociala in cadrul Uniunii Europene si va intra in vigoare la 1 iunie.

Potrivit principiului exportului de prestatii, acordul securitatii sociale permite plata pensiilor in celalalt stat contractant si indeplinirea conditiilor pentru dreptul la pensie, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate in cele doua state. Pentru stabilirea dreptului la pensie al unui stat se va tine cont si de perioadele de asigurare realizate conform legislatiei celuilalt stat, daca acestea nu se suprapun.

Acordul reprezinta baza pentru ca platile sa poata fi acordate in cuantum intreg in fiecare stat contractant si in domeniul prestatiilor in caz de accidente, stabilind si evitarea dublei asigurari.
In baza acestui document, pot fi obtinute doar pensii sau indemnizatii in caz de boala profesionala sau accident de munca, nu si ingrijiri medicale.

Asigurarea de sanatate va fi aplicata potrivit legislatiei statului in care lucratorul isi desfasoara activitatea sau unde persoana are domiciliul. In cazul accidentelor de munca sau a bolilor profesionale, acordul prevede ca va fi aplicata legislatia statului in baza careia persoana este asigurata.

Acest acord garanteaza egalitatea de tratament, astfel ca toti beneficiarii se vor bucura de acest drept in aplicarea legislatiei acelui stat, in aceleasi conditii ca si cetatenii proprii.
Pensiile stabilite inainte de intrarea in vigoare a acordului pot fi calculate din nou, la cererea beneficiarului exclusiv pe baza dispozitiilor acordului, daca a survenit o modificare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Retrospectiva 2018: Klaus Iohannis, la al patrulea an de mandat
Setari Cookie-uri