Cursul scazut al dolarului ║i monedei unice europene afecteaza economia reala a Romaniei, generand cre║terea deficitului extern, a aratat analistul economic Ilie ¬erbanescu, intr-o declaratie pentru Radio Romania Actualitati.
á á á á
"Aprecierea leului ajuta pe importatotori ║i ii descurajeaza, ii scoate din joc pe exportatori, ║i in felul acesta se casca un deficit extern fabulos", a explicat ¬erbanescu.
á á á á
Analistul economic este de parere ca guvernul ar trebui sa se implice in incercarea de a controla efectele acestor evolutii, in timp ce singura care ia masuri in prezent, este banca nationala a Romaniei, scrie Rompres. "E o incercare de a cobori dobanzile, dar nu se poate lupta impotriva inflatiei cu dobanzi scazute", a mai spus acesta.
á á á á
Potrivit ultimului schimb oficial anuntat de BNR, dolarul a ajuns la 2,65 de lei, cea mai scazuta valoare din ultimii ani, in timp ce moneda euro a ajuns la 3,4 lei. Speciali║tii sunt de parere ca evolutia negativa a monedei americane r putea continua in cursul saptamanii viitoare, precum ║i ca moneda unica europeana va urma un curs descendent.