Cursul scazut al dolarului şi monedei unice europene afecteaza economia reala a Romaniei, generand creşterea deficitului extern, a aratat analistul economic Ilie Şerbanescu, intr-o declaratie pentru Radio Romania Actualitati.
       
"Aprecierea leului ajuta pe importatotori şi ii descurajeaza, ii scoate din joc pe exportatori, şi in felul acesta se casca un deficit extern fabulos", a explicat Şerbanescu.
       
Analistul economic este de parere ca guvernul ar trebui sa se implice in incercarea de a controla efectele acestor evolutii, in timp ce singura care ia masuri in prezent, este banca nationala a Romaniei, scrie Rompres. "E o incercare de a cobori dobanzile, dar nu se poate lupta impotriva inflatiei cu dobanzi scazute", a mai spus acesta.
       
Potrivit ultimului schimb oficial anuntat de BNR, dolarul a ajuns la 2,65 de lei, cea mai scazuta valoare din ultimii ani, in timp ce moneda euro a ajuns la 3,4 lei. Specialiştii sunt de parere ca evolutia negativa a monedei americane r putea continua in cursul saptamanii viitoare, precum şi ca moneda unica europeana va urma un curs descendent.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Bancile ar putea sa scada dobanzile la depozite in 2019