Analistii BCR estimeaza un curs de schimb euro-ron de 4,35 in luna martie a acestui an si de 4,40 in decembrie 2013 si considera ca valul abrupt de optimism de pe pietele financiare se va diminua in cele din urma.
Viteza de apreciere a leului de la inceputul lui 2013, dupa formarea rapida a unui nou guvern cu majoritate confortabila in Parlament, a luat prin surprindere pe multi participanti din pietele financiare, iar deciziile Barclays si JP Morgan de a include obligatiunile romanesti in lei in indicii pietelor emergente incepand din martie 2013 au impulsionat cererea pentru obligatiuni guvernamentale in lei.

In 2012 leul a evoluat mai slab fata de celelalte monede din regiune datorita unor factori locali si nu a reusit sa beneficieze de imbunatatirea treptata a apetitului global la risc dupa ce marile banci centrale au furnizat stimuli monetari consistenti. Situatia s-a schimbat la inceputul lui ianuarie cand nerezidentii si-au intensificat activitatea pe piata valutara si cea a titlurilor cu venit fix in lei, se arata intr-un raport de analiza al BCR.

BNR nu va permite o apreciere a leului sub 4,3


BNR si Ministerul de Finante trebuie sa faca plati totale de 5,2 miliarde euro catre FMI in 2013, in timp ce Ministerul de Finante trebuie sa plateasca 1,8 miliarde euro investitorilor privati pe fondul ajungerii la scadenta a unor obligatiuni in euro emise pe piata locala. "Toate acestea ar putea limita aprecierea leului. BNR va continua politica sa de flotare controlata a cursului de schimb si nu va permite o apreciere a leului sub 4,3 datorita riscurilor implicate de o astfel de miscare brusca", se arata in analiza BCR.

Potrivit analistilor bancii variabilele cu cea mai mare influenta asupra cursului de echilibru sunt CDS-ul, investitiile straine directe si gradul de deschidere al economiei masurat ca si (exporturi+importuri)/PIB. In 2013 ne asteptam la cotatii ale CDS-ului sub 250 de puncte de baza in cea mai mare a timpului, la investitii straine directe in crestere marginala la 1,9 miliarde euro si la o rata medie a inflatiei mai mare decat in 2012. In aceste conditii, cursul de schimb de echilibru este estimat la 4,4 in 2013 fata de 4,3 in 2012.

Dobanda cheie va fi mentinuta constanta


La inceputul lunii ianuarie, BNR a mentinut dobanda de politica monetara la 5,25% dar a inlocuit sintagma "gestionarea ferma a lichiditatii din sistemul bancar" cu "gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar" in comunicatul de presa disponibil dupa sedinta Consiliului de administratie.

"Dupa aceea BNR a majorat volumul lichiditatii furnizata bancilor in cadrul licitatiilor sale repo saptamanale la 6 miliarde de lei. Nu credem ca BNR va furniza lichiditate nelimitata bancilor la licitatiile repo in urmatoarele saptamani, dar aprecierea recenta a leului deschide noi oportunitati de imbunatatire a lichiditatii din piata prin operatiuni nesterilizate de cumparare de euro. Conform comunicatului de presa al BNR, formarea unui nou guvern si respectarea stricta a obiectivelor fiscale agreate cu FMI si UE au imbunatatit perceptia de risc a investitorilor si au atenuat presiunile asupra leului si dobanzilor interbancare. Guvernatorul a spus ca politica monetara va fi «normala» in 2013 si a sugerat ca o inasprire nu este luata in calcul in prezent", scrie in raportul BCR.

In opinia reprezentatilor BCR, dobanda de politica monetara va fi mentinuta constanta la 5,25% in 2013 iar prima miscare va fi o reducere in trimestrul I din 2014. "Cu toate acestea, lichiditatea suplimentara furnizata pietei de catre BNR va determina reducerea graduala a dobanzilor interbancare", apreciaza acestia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri