Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat joi 1,1 miliarde lei prin obilgatiuni pe 10 ani, cu 80% mai mult decat si-a propus, la un randament mediu de 5,71%, reprezentand cel mai redus nivel platit vreodata pentru aceasta scadenta.

Valoarea indicativa a operatiunii de luni a fost de 600 milioane lei, iar bancile au realizat subscrieri de 1,3 miliarde lei, scrie Mediafax.

Cererea pentru obligatiunile in lei vandute de Finante a urcat semnificativ incepand cu jumatatea lunii decembrie, investitorii fiind atrasi de randamentele peste tarile din regiune. Ca urmare, randamentele au intrerupt trendul ascendent inceput in luna mai, cand BNR a decis sa nu mai reduca rata dobanzii de politica monetara.

Apetitul ridicat al investitorilor s-a accentuat odata cu anuntul JP Morgan de la inceputul saptamanii trecute privind includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indice al bancii.

Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca vrea sa imprumute in primul trimestru intre 18 si 20 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, din care 4,6 miliarde lei erau planificate in luna ianuarie.

Administratorii datoriei publice au atras deja 11,3 miliarde lei, in luna ianuarie, plus cele 502,5 milioane de euro imprumutati marti prin obligatiuni cu scadenta la 3 ani.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Ministerul Finantelor mai "ciupeste" 11 milioane de lei la banci