Alin Bucsa, presedintele Astra Asigurari, estimeaza o "crestere de doua cifre pentru piata de asigurari in 2013, intre 10% si 15%, bazata pe cresterea tarifelor la RCA si pe dezvoltarea asigurarilor de locuinte si de sanatate". Cea mai mare problema a pietei ramane insa si in 2013 dimesniunea daunelor morale.
Declaratiile sefului Astra au fost realizate in cadrul evenimentului XPRIMM Annual Forecast Meeting 2013, organizat de Revista PRIMM - Asigurari & Pensii.

"Estimez o crestere de doua cifre, situata intre 10 si 15%. Fundamentele acestei cresteri vor veni din partea preturilor la asigurarile de raspundere civila auto (RCA), pe revenirea economica din acest an si pe cresterea tarifelor pe segmentul de polite de asigurare pentru locuinte si de sanatate. Mai mult, daca vom avea o lege pe sanatate, acest lucru va reprezenta o adevarat sansa pentru toata piata asigurarilor", a spus Alin Bucsa.

Cu toate acestea, seful Astra considera ca asigurarile de sanatate vor creste si fara ajutorul reformei, deoarece sistemul de sanatate va trebui sa lase spatiu si pentru asigurarile private, pe langa abonamente. "Daca vom avea si o reforma in sanatate anul acesta, cresterea va fi cu 2-3 puncte procentuale mai mare".

Cea mai mare problema a pietei ramane si in 2013 dimesniunea daunelor morale, potrivit reprezentantilor societatilor de asigurari.

Daca Mariana Diaconesc, CEO, Asirom VIG, a declarat ca "in ceea ce priveste evolutia, piata va creste cu aproximativ 3-5%", numai daca asiguratorii vor reusi sa-si stabilizeze costurile, in scopul echilibrarii sii corectarii bilanturilor, Adrian Marin, CEO, Generali Romania a spus, vorbind despre expunerea companiei pe care o conduce pe RCA, ca tinta pe 2013 este o cota de piata de sub 2% pe acest segment. "Nu ne dorim o expunere mai mare pana cand trendurile nu vor duce spre normalitate".

"Daunele morale vor face diferenta si in 2013 deoarece societatile de asigurari se confrunta continuu cu perseverenta avocatilor. Aceasta in pofida faptului ca piata romaneasca este inca la inceput si este neexperimentata din acest punct de vedere", a declarat Adrian Marin.

El a adugat ca piata dispune in continuare de potential. "Dupa atatia ani de criza, totusi piata a ramas la un nivel constant, neavand inca falimente. Suntem intr-o piata in care important este volumul subscrierilor, nu profitabilitatea". Seful Generali a fost completat de presedintele Astra care a punctat ca profitabilitatea nu poate fi obtinuta decat in uma unei reglementari a daunelor morale in piata de asigurari in contextul in care dimensiunea acestora a depasit volumul subscrierilor. "Nu putem sa reducem dimensiunea daunelor morale din cauza avocatilor", a spus Alin Bucsa.

La randul sau, Adrian Marin a completat ca estimarile sale pe RCA, in 2013 prevad o crestere a pietei de 5%, 7%, maxim de 10%, in vreme ce piata, per ansamblu nu va creste cu mai mult de 2%".

Despagubirile platite de companiile asigurari in primele trei trimestre din 2012, pe segmentul asigurarilor de raspundere civila auto (RCA) au insumat 1.353 de milioane de lei, in crestere cu aproximativ 10%, comparativ cu aceeasi perioada din 2011, si reprezinta din totalul indemnizatiilor brute platite de asiguratori anul trecut o cota de 41,7%, potrivit datelor publicate de CSA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri