Creditele neperformante vor continua sa creasca pe termen scurt, iar evolutia depinde de perspectivele de crestere economica si increderea consumatorilor, dar si de disponibilitatea bancilor de a finanta, a declarat joi viceguvernatorul BNR Cristian Popa.
"Cred ca nivelul creditelor neperformante o sa continue pe termen scurt sa creasca, exista presiuni in acest sens. Depinde de doua lucruri: de perspectivele de crestere pe termen scurt a economiei, de increderea consumatorilor corporativi si persoane fizice, dar si de disponibilitatea bancilor de a mai da credite", a afirmat Popa dupa o conferinta de presa la BNR, citat de Mediafax.

El a aratat ca, daca se relanseaza creditarea intr-o maniera sustenabila, acest raport al creditelor neperformante va tinde sa se erodeze in timp.

"Asteptam sa inceapa sa se intample acest lucru, dar pe termen scurt asteptam sa existe presiuni pentru cresterea creditelor neperformante", a spus Popa.

Viceguvernatorul BNR a precizat ca nivelul imprumuturilor neperformante a ajuns la 17% in sistemul bancar.

El a explicat ca, daca bancile nu vor fi mai active in restructurarea creditelor neperformante si in vanzarea lor, vor fi presate sa constituie provizioane din nou pentru acestea, ceea ce va insemna marje bancare destul de rigide.

Isarescu: Cursul de schimb se situeaza intr-o zona care nu ridica probleme


Cursul de schimb se situeaza intr-o zona care nu ridica probleme, banca centrala incercand in permanenta sa atenueze deviatia cursului de la valoarea corecta si sa il pastreze in echilibru, a declarat joi guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

Intrebat in ce masura volatilitatea fluxurilor de capital, intrarile/iesirile masive, poate sa influenteze cursul de schimb si sa il indeparteze de "fair value" (valoare corecta a cursului), Isarescu a apreciat ca intr-o piata care nu este foarte adanca, precum piata romaneasca cu tranzactii si volume ceva mai mici, pot aparea abateri semnificative fata de fair value.

"Acesta este unul dintre motivele pentru care Banca Nationala, inca de la adoptarea politicii de tintire a inflatiei, nu a acceptat ideea ca tintirea inflatiei inseamna neaparat free floating (flotare libera). Din acest motiv facem managed floating, cu alte cuvinte incercam sa atenuam deviatia de la fair value a cursului de schimb, sa il pastram intr-o zona de echilibru si credem ca am reusit in buna masura", a spus Isarescu dupa conferinta de presa in care a prezentat raportul trimestrial asupra inflatiei.

El a explicat ca valoarea corecta a cursului este determinata si de piata.

"Piata in mod traditional are aceasta caracteristica sa faca over shooting sau under shooting, toata lumea recunoaste acest lucru. Dar in ultima instanta, dincolo de aceste variatii de curs, piata contureaza un nivel de relativ echilibru", a afirmat Isarescu.

El a concluzionat ca la momentul actual cursul se situeaza intr-o zona care nu ne ridica probleme.

Leul s-a apreciat semnificativ de la inceputul anului, pe fondul interesului jucatorilor straini pentru titlurile de stat in lei. In 17 ianuarie, cursul a atins minimul ultimelor 12 luni, respectiv 4,3351 lei/euro, reprezentand o apreciere de 1,8% de la inceputul anului.

Ulterior, cotatiile au inceput sa urce treptat, iar in sesiunea de joi BNR a publicat un curs de referinta de 4,4106 lei/euro, reprezentand cel mai ridicat nivel din ultima luna.

Unii dealerii anticipau ca BNR va interveni indirect in piata pentru a tempera deprecierea leului, avand in vedere ca moneda nationala s-a depreciat cu 0,55% fata de inchiderea de miercuri si ca banca centrala nu a lasat o depreciere de peste 0,5% in zilele in care nu se intamplau evenimente deosebite. Banca centrala nu a si-a facut insa simtita prezenta.

"Volumele sunt mici, iar ordinele de cumparare plasate de jucatori straini au ridicat cursul. Cresterea cursului este oarecum ciudata, avand in vedere interesul din ultima perioada al jucatorilor pentru obligatiunile vandute de Romania si pentru ca astazi este programata o noua licitatie a Ministerului Finantelor. Cred ca este doar un episod accidental, pentru ca volumele de tranzactionare sunt reduse", a afirmat un dealer.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri