Firmele de asigurari care vand polite de raspundere civila auto (RCA) vor vira la Fondul de protectie a victimelor strazii o cota de 1% din primele incasate pentru aceasta categorie de asigurari, potrivit unui ordin al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Anterior, contributia la acest fond era zero, dupa ce a fost redusa de la 0,3% in martie 2012.

"Contributia asiguratorilor care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, denumita asigurarea RCA, la Fondul de protectie a victimelor strazii (FPVS), aferenta anului 2013, este stabilita la cota procentuala de 1% din volumul primelor brute incasate pentru aceasta asigurare", se arata in ordinul CSA, citat de Mediafax.

Decizia de majorare a fost adoptata de Consiliul CSA intr-o sedinta din 22 ianuarie.

In primele noua luni ale anului 2012, subscrierile din contracte RCA au crescut cu 5%, la 1,52 miliarde de lei.

In 2011, subscrierile RCA au insumat aproape 2 miliarde de lei si au reprezentat un sfert din veniturile industriei asigurarilor generale si de viata.

Societatile autorizate sa emita RCA sunt ABC Asigurari, Allianz-Tiriac Asigurari, Generali Romania, Asirom, Euroins Romania, Astra, Omniasig, Carpatica Asig, Groupama Asigurari, UNIQA Aigurari si City Insurance.

FPVS a fost infiintat in februarie 2006 si este constituit in baza contributiilor companiilor autorizate sa practice asigurarea de raspundere civila auto (RCA).

Fondul acorda despagubiri persoanelor prejudiciate prin accidente atunci cand vehiculul vinovat a ramas necunoscut, si in acest caz se acorda despagubiri numai pentru vatamari corporale sau deces. De asemenea, fondul acorda despagubiri atat pentru daune materiale, cat si pentru vatamari corporale sau decese daca vehiculul vinovat nu avea o asigurare RCA valabila la data accidentului.

Cererea de despagubire se depune la sediul FPVS sau la oricare sucursala ori agentie a oricarui asigurator care are dreptul sa practice asigurarea de raspundere civila auto (RCA) pe teritoriul Romaniei.

Dupa plata despagubirilor, fondul va recupera, pe cale de executare silita daca va fi cazul, despagubirile platite, cheltuielile legate de plata acestora precum si dobanda legala, de la persoanele vinovate sau de la alte entitati responsabile.

La sfarsitul anului 2011 conform datelor CSA, disponibilitatile financiare ale FPVS totalizau 106,71 milioane de lei.

Fondul a realizat venituri totale de 13,34 milioane de lei in 2011, in scadere cu 10,8% fata de cel prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli.

In ceea ce priveste cheltuielile totale realizate, acestea au insumat 16,25 milioane de lei, in urcare cu 9,5% fata de nivelul aprobat prin BVC.

"Acest rezultat, materializat printr-un deficit in valoare de 2.906.239 lei, a fost cauzat, in principal, de reducerea veniturilor din contributii, ca urmare a contractarii cu aproape 23% a nivelului total de prime brute RCA incasate de membrii FPVS in anul 2011, comparativ cu 2010. Toate cheltuielile realizate, pe fiecare capitol in parte, au fost mai reduse decat cele aprobate prin BVC pentru anul 2011, cu o singura exceptie - capitolul de cheltuieli cu despagubirile, care a inregistrat o depasire cu 3.205.570 lei a sumelor prevazute", se spune in raportul anual al CSA.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri