BRD-Groupe Societe Generale (BRD) a inregistrat anul trecut pierderi de 332 milioane lei (74,5 milioane euro), din cauza deteriorarii mediului macroeconomic si a implementarii unei metodologii mai prudente de evaluare a garantiilor, a anuntat miercuri banca.
Banca a fost listata pe Bursa de la Bucuresti in ianuarie 2001. De la acea data si pana in prezent BRD nu a raportat niciodata pierderi anuale.

Costul riscului BRD a urcat cu cu 61,6%, la 1,938 miliarde lei, scrie Mediafax.

"Performanta noastra financiara a fost afectata anul trecut de cresterea costului riscului, in conditiile unui mediu dificil. Soliditatea modelului nostru de business nu este pusa in discutie si avem planuri strategice clare pentru 2013 si anii care vor urma. Ne vom concentra pe consolidarea procedurilor si politicilor noastre de risc si pe imbunatatirea eficientei operationale, continuand in acelasi timp sa facem investitiile necesare viitoarei noastre dezvoltari comerciale, astfel incat sa fim capabili sa producem un nivel adecvat de profitabilitate", a declarat intr-un comunicat presedintele - director general al BRD, Philippe Lhotte.

Anul 2012 a fost caracterizat de asemenea de cresterea depozitelor clientelei (cu 4,1%), cu orientare catre scadente mai lungi. BRD si-a diversificat anul trecut sursele de finantare si si-a imbunatatit semnificativ raportul credite/depozite, de la 103,6% la 98,7% (-4,9 puncte), arata banca.

"De-a lungul intregului an 2012, banca a actionat in conditiile unui mediu economic inca dificil, caracterizat de un nivel scazut de incredere care a afectat consumul, o cerere externa slaba care a impiedicat cresterea exporturilor si o performanta slaba a sectorului agricol, cu o recolta sub medie. Dificultatile economice s-au reflectat in activitatea sectorului bancar printr-o reducere de 0,1% a volumului creditelor brute. Creditele acordate clientelei de persoane fizice au scazut cu 1,5%, din cauza declinului cu 6,2% al volumului creditelor de consum. In acelasi timp, companiile si-au limitat investitiile, inducand un impact negativ in cererea de credit", se mentioneaza in comunicat.

Variatiile au fost calculate la un curs de schimb constant.

Activitatea de creditare a bancii a fost sustinuta in 2012 in principal de creditele imobiliare, precum si de finantarea marilor clienti corporativi.

Creditele acordate persoanelor fizice
au crescut cu 2,4% la sfarsitul anului, sub influenta productiei robuste de credite imobiliare in cadrul programului Prima Casa.

Creditele pentru companii au crescut cu 2,5% fata de 2011, evolutie determinata de activitatea mai intensa de finantare a marilor clienti corporativi. Pe segmentul companiilor, au fost preferate finantarile in lei, soldul acestora inregistrand o crestere de 6% fata de anul 2011.
In consecinta, cotele de piata ale bancii au crescut cu 0,6 puncte procentuale pe piata clientilor persoane fizice si cu 0,2% pe piata clientilor companii.

Venitul net bancar a scazut cu 6,1% in comparatie cu 2011, la 2,912 miliarde lei, influentat in special de declinul marjei nete de dobanda, determinat de evolutia adversa a ratelor dobanzilor si de efectele structurale.

In acest context, BRD s-a concentrat pe imbunatatirea eficientei operationale si a redus cheltuielile generale cu 2,4%.

Raportul cost/venit a ramas in 2012 in mod semnificativ sub nivelul de 50%, la 46,5%. Cheltuieli operationale au scazut cu 2,4%, la 1,353 miliarde lei, fata de sfarsitul anului 2011.

Volumul total al activelor bancii se ridica, la sfarsitul anului 2012, la 47,924 miliarde lei. Principalii indicatori financiari ai bancii sunt prezentati la nivel individual si in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS).

BRD - Groupe Societe Generale avea, la sfarsitul anului 2012, peste 2,3 milioane de clienti si mai mult de 2,2 milioane de carduri valide, operand o retea de peste 1.500 ATM-uri si aproximativ 21.000 POS-uri.

Grupul financiar francez Societe Generale controleaza 60,16% din actiunile BRD. In actionariat se regasesc si cele cinci SIF-uri, precum si Fondul Proprietatea (FP), cu pachete de pana la 5%.

Actiunile BRD au inchis sedinta bursiera de marti la pretul de 9 lei. La aceasta cotatie capitalizarea BRD este de 6,272 miliarde lei (1,425 miliarde de euro).


Sursa foto: BRD

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri