Aceasta este cea de-a treia reducere a dobanzii decisa de Banca Nationala in ultimele trei luni. Consiliul de Administratie al bancii centrale a stabilit, de asemenea, masurile de salvgardare pentru liberalizarea tranzactiilor de capital
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a redus, in sedinta din 12 martie, pentru a treia oara in ultimele trei luni, rata dobanzii de politica monetara, nivelul acesteia ajungand astfel la 14,5%. Cea mai recenta modificare a dobanzii a fost operata de BNR la jumatatea lunii februarie, cand aceasta a fost diminuata de la 16,5% la 15,75%. Dobanda de politica monetara, sau de interventie, reprezinta nivelul ratei platite de banca centrala pentru depozitele atrase de la banci in cadrul operatiunilor de politica monetara. "Avand in vedere necesitatea mentinerii consistentei intre politica monetara antiinflationista si liberalizarea tranzactiilor de capital, Consiliul de Administratie a decis sa pastreze o abordare prudenta in reducerea ratei dobanzii de politica monetara, pe care a stabilit-o la 14,5%, urmand ca apropierea dintre dobanda de politica monetara si cea validata de piata sa se produca treptat, pe masura ce procesul de dezinflatie si mix-ul de politici economice adoptate de autoritati vor ajunge la obiectivele stabilite", precizeaza un comunicat al BNR. De altfel, in ultima perioada, banca centrala a platit, in fapt, bancilor comerciale pentru depozitele atrase o dobanda de aproximativ 10%, cu aproximativ cinci puncte procentuale sub rata de politica monetara anuntata.

Scade creditul neguvernamental

Conform BNR, creditul neguvernamental s-a redus, in luna ianuarie, cu 1,1%, pana la 413.355 de miliarde de lei, iar la nivelul economisirii singura evolutie pozitiva a fost inregistrata in cazul depunerilor in lei realizate de populatie. Finantarile catre firme si populatie s-au diminuat, in prima luna a anului, cu 1,9% in termeni reali, evolutie determinata exclusiv de scaderea cursului de schimb al principalelor monede ( euro si dolarul) in raport cu leul. In ianuarie, moneda nationala s-a apreciat fata de euro cu 5,4% in termeni nominali. Imprumuturile in lei au avansat, in termeni nominali, cu 1,1%, iar exprimat in euro creditul in valuta a urcat cu 3%. Comparativ cu prima luna din 2004, creditele acordate populatiei si firmelor, exprimate in lei, s-au majorat cu 32,3% (21,5% in termeni reali), viteza de crestere fiind inferioara cu 5,7% in raport cu dinamica de la finele anului trecut.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a definit, de asemenea, in sedinta din 12 martie, continutul masurilor de salvgardare ce pot fi impuse in cadrul procesului de finalizare a liberalizarii progresive a tranzactiilor de capital, acestea urmand sa fie transpuse in reglementari. "Masurile de salvgardare ar putea fi activate in situatia aparitiei unor fluxuri excesive de capital pe termen scurt, daca magnitudinea lor ar genera dezechilibre ale balantei de plati sau ar conduce la perturbari severe ale politicii monetare si de curs, reflectate in special in variatii substantiale ale lichiditatii interne", precizeaza banca centrala. De asemenea, BNR isi mentine pozitia privind trecerea pana la 30 iunie la etapa urmatoare a liberalizarii contului de capital - respectiv accesul nerezidentilor la depozitele in lei pe termen scurt. Procesul de liberalizare va continua cu ridicarea interdictiei pentru nerezidenti de a cumpara titluri de stat, etapa programata pentru inceputul anului 2006. O delegatie romana a discutat saptamana trecuta, la Bruxelles, cu expertii Comisiei Europene aspecte privind masurile de salvgardare care vor putea fi aplicate in contextul liberalizarii progresive a miscarilor de capital.

Inflatia stagneaza

Potrivit unei analize BNR, cresterea preturilor in luna februarie a fost de 0,6%, ceea ce mentine rata cumulata a inflatiei pe 12 luni sub 9%. "Desi majorarea preturilor la energie si cresterea accizelor pentru alinierea la standardele Uniunii Europene vor avea un impact temporar negativ asupra preturilor la consumator, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale apreciaza ca tinta pentru inflatie, de 7% in 2005, este realista in conditiile mentinerii unui mix de politici economice adecvat si a indeplinirii obiectivelor asumate prin calendarul aderarii la Uniunea Europeana", se arata in comunicatul BNR.

Conform Institutului National de Statistica (INS) cresterea indicelui preturilor de consum a fost determinata, in februarie, in principal de scumpirea serviciilor, unde preturile au avansat cu 2,5%. In acelasi timp, preturile alimentelor au urcat cu 0,5%, iar marfurile nealimentare nu au consemnat variatii de preturi. "Mentinerea inflatiei anuale la 8,9% reprezinta o stagnare a procesului dezinflationist, in conditiile in care obiectivul autoritatilor pentru acest an este reducerea inflatiei la 7%, fata de 9,3% la finele anului 2004", mentioneaza INS. In primele doua luni ale acestui an, rata inflatiei a fost de 1,4%. Cele mai mari cresteri au fost consemnate in februarie la serviciile telefonice, cu 6,4%, iar prestarile de servicii de apa, canal si salubritate s-au scumpit cu 2,7%. Economia romaneasca a crescut anul trecut cu 8,3%, sustinuta de evolutiile bune din agricultura si constructii si sub impulsul unui consum final cu 10,4% mai mare decat cel din 2003, potrivit INS. Produsul intern brut estimat pentru anul 2004 a fost de 2.387.914,3 miliarde de lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 8,3% fata de anul precedent. Calculat la cursul mediu anuntat de Banca Nationala a Romaniei, de 40.532 lei/euro, PIB-ul Romaniei a atins 58,9 miliarde de euro. Formarea bruta a capitalului fix a avansat cu 10,1%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri