Romania ar putea intra in zona euro in 2012-2014, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la un seminar financiar. El a mentionat ca Romania ar putea intra in Exchange Rate Mechanism II (ERM II; mecanismul european al ratelor de schimb - n.r.), intre 2010 si 2012.

"In ciuda disputelor, nu se poate vorbi de adoptarea monedei unice, daca decalajele sunt foarte mari", a adaugat Isarescu.
Inflatia statelor care doresc sa adopte euro nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5% media ratelor inflatiei din cele mai perfomante trei state membre, iar deficitul bugetar trebuie sa reprezinte maximum 3% din Produsul Intern Brut (PIB).

In cazul in care Romania va intra prematur in ERM II, va petrece o perioada lunga de timp in acest mecanism, iar in cazul in care intrarea va fi amanata, va scadea motivatia pentru un ritm sustinut al reformelor, a afirmat guvernatorul BNR.

"Intrarea in ERM II presupune renuntarea la tintirea inflatiei. Tintirea concomitenta a inflatiei si a cursului de schimb este cel putin problematica", a spus Isarescu.

De asemenea, datoria publica se poate plasa la maximum 60% din PIB, iar cu doi ani inainte de aderarea la zona euro, statele candidate trebuie sa adere la ERM II, demonstrand astfel stabilitatea monedei nationale prin mentinerea variatiei acesteia in cadrul unei marje de 15% fata de o paritate stabilita in raport cu euro. In ceea ce priveste perioada de postaderare la UE, guvernatorul BNR a enumerat patru provocari in cadrul procesului de dezinflatie, si anume presiunile create de miscarea preturilor relative, continuarea corectiilor aplicate preturilor administrate (in special la energie), continuarea expansiunii cererii interne si socuri externe.

"Ma astept la o crestere permanenta a creditelor. Daca salariile vor continua sa se majoreze, creditele, inclusiv cele de consum, vor avea aceeasi evolutie", a mai afirmat Isarescu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri