In vreme ce dobanzile la depozitele in lei sunt in cadere libera, bancile incearca sa atraga intrarile masive de valuta in depozite. Si asta in ciuda faptului ca tot economiile in lei sunt mai avantajoase pentru depunatori.

Dobanzile acordate de banci pentru economiile in lei ale populatiei sunt in scadere dramatica, iar valuta se depreciaza continuu. Drept urmare, unele banci incearca sa profite de intrarile masive de euro in tara, incercand sa-i atraga in depozite.

Chiar daca economiile in lei sunt inca mult mai profitabile pentru depunatori, incercarea bancilor are succes. De pilda, statisticile arata ca in ianuarie, depozitele bancare in valuta ale populatiei au crescut puternic fata de lunile anterioare, ritmul de crestere fiind superior chiar si depozitelor in lei.

De altfel, dobanzile la depozitele in euro si dolari au crescut in ultima perioada, unele banci ajungand sa ofere acum dobanzi fixe de pana la 4,5% pe an, in conditiile in care dobanda medie la depozitele in euro in tarile europene (inclusiv cele din Europa Centrala) este in jur de 1-1,5 procente.

In vreme ce ritmul lunar de crestere al economiilor in valuta a fost anul trecut de aproape un procent, in decembrie volumul valutei depuse in banci a avansat cu 3,5 procente fata de luna precedenta, iar in ianuarie cresterea a fost de 3,8%.

Rata de interventie a ajuns la 14,5%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus, pentru a treia oara in ultimele trei luni, rata dobanzii de politica monetara, nivelul acesteia ajungand astfel la 14,5%, se arata intr-un comunicat al bancii. Dobanda de politica monetara sau de interventie reprezinta nivelul ratei platite de banca centrala pentru depozitele atrase de la banci in cadrul operatiunilor de politica monetara.

Cea mai recenta modificare a dobanzii a fost operata de BNR la jumatatea lui februarie, cand aceasta a fost redusa de la 16,5% la 15,75%.
In ultima perioada, banca centrala a platit, in fapt, bancilor comerciale pentru depozitele atrase o dobanda de aproape 10%, cu aproximativ cinci puncte procentuale sub rata de politica monetara anuntata.
De altfel, dobanda a scazut treptat, incepand cu jumatatea anului trecut, de la un nivel de 21,25%.

Masuri de precautie pentru bani prea multi

Totodata, Consiliul de Administratie al BNR a definit continutul masurilor de salvgardare ce pot fi impuse in cadrul procesului de finalizare a liberalizarii progresive a tranzactiilor de capital, acestea urmand sa fie transpuse in reglementari.
"Masurile de salvgardare ar putea fi activate in situatia aparitiei unor fluxuri excesive de capital pe termen scurt, daca magnitudinea lor ar genera dezechilibre ale balantei de plati sau ar conduce la perturbari severe ale politicii monetare si de curs, reflectate in special in variatii substantiale ale lichiditatii interne", se mai precizeaza in comunicatul bancii centrale.
De asemenea, BNR isi mentine pozitia privind trecerea pana la 30 iunie la etapa urmatoare a liberalizarii contului de capital, respectiv accesul nerezidentilor la depozitele in lei pe termen scurt.
Recent, voci din mediul de afaceri au "sugerat" o amanare a liberalizarii contului de capital. Dar in opinia guvernatorului BNR, Mugur Isarescu (foto), acest lucru ar insemna si amanarea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.

Procesul de liberalizare va continua cu ridicarea interdictiei pentru nerezidenti de a cumpara titluri de stat, etapa programata pentru inceputul anului viitor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri