BCR, cea mai mare banca din Romania in functie de active, a inregistrat in 2012 o pierdere de 1,1 miliarde lei (247,2 milioane euro) pe IFRS, fiind pentru prima data in cei 22 de ani de la infiintare cand institutia de credit raporteaza rezultate anuale negative, au precizat surse din sistemul bancar pentru wall-street.ro.
Pierderea a fost generata din cauza provizionarii puternice pe standarde internationale de contabilitate (IFRS), dar si a mediului economic incert, Romania inregistrand anul trecut o crestere economica de numai 0,2%. Oficialii bancii nu au dorit sa comenteze informatia. BCR va anunta rezultatele financiare joi, 28 februarie.

Online Graphing
Rezultatul nu este deloc pe placul actionarului principal, grupul austric Erste Bank, care in 2006 a platit 3,75 miliarde euro pentru 62% din banca, iar in ultimii ani a mai achitat alte milioane de euro pentru a rascumpara actiunile angajatilor dar si participatiile SIF-urilor. Totodata, banca isi bugetase pentru 2012 un profit brut de 516 milioane lei pe IFRS, potrivit informatiilor aparute in presa, ceea ce arata ca socoteala de la Viena nu se potriveste deloc cu cea de la Bucuresti.

In plus, BCR, care este cel mai scump pariu al Erste Bank in ceea ce priveste extinderea in Europa Centrala si de Est (ECE), a mai fost pe pierdere si in 2011, cand pe standarde romanesti de contabilitate (RAS) a raportat un rezultat negativ de 510,8 milioane lei. Pe IFRS, banca a fost insa pe profit, cu un castig de 70,9 milioane lei (16,8 milioane euro), pe fondul unei provizionari mai laxe.

Cu toate acestea, actionarii nu si-au pierdut optimismul. In 2013, seful Erste Group, Andreas Treichl, crede ca BCR nu va mai inregistra pierderi. Profitul net al bancii este estimat in acest an la 237,6 milioane lei (53 milioane euro). De asemenea, austriecii vor ca in 2017 sa ajunga la un profit de 2,7 miliarde lei, au mai declarat sursele bancare pentru wall-street.ro.

Prezent la Sinaia la un seminar pe teme economice, inclusiv directorul directiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, estimeaza ca BCR va reintra pe profit in acest an. ‘’Rezultatul depinde de neperformanta si de modul in care banca isi va adapta modelul de business’’.

2012, an agitat la BCR: schimbari de management si restructurari


Anul trecut a fost unul agitat pentru cea mai mare banca din Romania. In primavara, Andreas Treich l-a numit pe cehul Tomas Spurny la conducerea BCR, el inlocuindu-l din functia de presedinte executiv pe Dominic Bruynseels.

Strategia lui Spurny pentru readucerea bancii pe profit a fost restructurarea, pentru care va incasa si un bonus in functie de performantele din aceasta operatiune. El a anuntat ca in 2013 vor pleca acasa 1.600 de angajati din grup si 64 de unitati de retail vor fi inchise, pe langa cele peste 45 de sucursale la care s-au tras obloanele anul trecut.

De asemenea, BCR isi propune reducerea costurilor si prin digitalizarea bankingului. Dupa ce a anuntat ca va cheltui doua milioane de euro pentru instalarea a 400 de ghisee automate, banca a hotarat ca trebuie sa stimuleze tranzactiile fara numerar, prin comisionarea celor care realizeaza operatiuni la ghiseu.

Astfel, de la 1 februarie clientii bancii vor plati 4 lei comision per plata factura cu numerar la ghiseele BCR, iar pentru cei care nu sunt clienti ai bancii comisionul va fi de 8 lei per plata factura cu numerar.

“Aceste modificari nu sunt cauzate de procesele interne ale institutiei de credit, ci de digitalizarea care are loc la nivel mondial. Bankingul direct remodeleaza functionarea retelei de sucursale, in conditiile in care 90% din serviciile bancare pot fi accesate doar de pe telefonul mobil, fara a mai fi nevoie de o agentie. Astfel, adaptandu-ne la acest nou fenomen probabil ca ne vom modifica structura noastra de produse, practicile de stabilire a preturilor si reteaua”, declara Treichl anul trecut.

Sistemul bancar a incheiat anul trecut cu o pierdere de 2,118 miliarde lei, in timp ce bancile si-au redus reteaua cu 322 de unitati si au dat afara peste 4.000 de angajati.

Cititi, de asemenea, un articol util despre rezultatele financiare ale bancii rivale BRD: Cum explica noul sef al BRD primele pierderi de la listarea pe bursa

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri