Bancile lanseaza produse de creditare din ce in ce mai generoase, dar total inaccesibile omului de rand. Mai precis, institutiile bancare isi diversifica oferta pe retail, dar tintesc, in continuare, clientii cu venituri foarte mari. Reclamele ademenitoare referitoare la imprumuturile de 30.000 - 50.000 euro pentru nevoi personale se adreseaza, in fapt, unei categorii extrem de restranse: cea care castiga salarii de minimum 2000 de dolari. Cea mai generoasa oferta in domeniul creditelor pentru nevoi personale vine de la HVB Bank: imprumuturi de pana la 50.000 euro sau suma echivalenta, exprimata in moneda americana, rambursabile in cel mult 12 ani. "Venitul net lunar minim pentru obtinerea unui Credit Personal Plus in valoare de 50.000 euro pe o perioada de 12 ani este de 71 milioane de lei", ne-a declarat Decebal Iacobai, Marketing & Sales Officer in cadrul Diviziei de Retail Banking la aceasta institutie.

Cei care au un venit lunar de 12 milioane de lei pot obtine un imprumut in valoare de 8.397 euro, rambursabil in aceeasi perioada de timp. Totodata, pentru obtinerea sumelor precizate, creditatul trebuie sa garanteze rambursarea prin constituirea unui ipoteci pe un imobil sau cu un depozit colateral constituit la banca.

O alta oferta consistenta vine de la BCR: imprumuturi in lei pana la echivalentul a 30.000 euro pentru perioade de cel mult 20 de ani. Pentru a contracta suma maxima - circa 1,1 miliarde lei, solicitantul trebuie sa aiba un venit net de circa 53 milioane lei pe luna, rata lunara fiind de circa 15,9 milioane lei. Si in acest caz, imprumutul este garantat cu ipoteca asupra imobilului celui care contracteaza creditul.

O a treia institutie de credit care a "atacat" piata creditelor pentru nevoi personale nenominalizate substantiale este Volksbank. Oferta sa se adreseaza, de asemenea, numai celor care detin deja un imobil. Suma maxima care poate fi luata de la aceasta banca este de 20.000 euro pentru o perioada de cel mult 15 ani. Venitul net minim al celor care vor sa contracteze un imprumut trebuie sa fie de 683 euro circa 25 milioane lei, rata lunara fiind de 205 euro. Un solicitant cu un venit de circa 12 milioane lei poate obtine un credit de aproximativ 10.000 euro, rata lunara angajata de acesta fiind de circa 100 euro.

In consecinta, chiar daca institutiile de credit lanseaza oferte de creditare de pana la 50.000 euro, cele mai multe imprumuturi efectuate de solicitanti vor ramane la niveluri scazute: 10.000-20.000 euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri