Bonusurile bancherilor vor fi limitate in Uniunea Europeana la dublul salariilor fixe, iar incepand din anul 2015 institutiile de credit vor raporta profiturile si taxele realizate in fiecare tara unde activeaza, potrivit unui acord provizoriu intre Parlamentul European si guvernele nationale.
Parlamentul European si guvernele statelor membre UE, reprezentate de Irlanda la negocieri, au incheiat miercuri seara un acord provizoriu privind modalitatea de implementare a noilor reglementari "Basel III", noul regulament international privind sectorul financiar, care are ca scop evitarea unei noi crize financiare, potrivit Financial Times, preluat de CNN, noteaza Mediafax.

Astfel, compensatiile financiare variabile, extrasalariale ale bancherilor vor fi limitate la 100% din salariul fix, cu posibilitatea de crestere pana la maximum 200% din salariu dupa consultarea actionarilor.

Decizia reprezinta o lovitura pentru Marea Britanie, care a incercat sa previna limitarea prea dura a salarizarii in domeniul bancar pentru a apara pozitia Londrei ca centru financiar global.

Impactul intelegerii asupra Londrei va fi insa limitat de tratamentul favorabil acordat compensatiilor financiare pe termen lung dependente de situatia financiara a unei banci, precum platile in actiuni sau obligatiuni.

Daca va fi confirmat, acordul reprezinta o victorie in special pentru negociatorii din partea Parlamentului European, care au insistat pentru limitarea severa a bonusurilor ca moneda de schimb pentru aprobarea legislatiei de implementare a Basel III.

Clauza privind compensatia financiara a bancherilor ar urma sa intre in vigoare din luna ianuarie a anului viitor.

Pe langa prevederile referitoare la bonusuri, parlamentarii europeni au reusit sa-si impuna punctul de vedere si in privinta transparentei. Astfel, incepand din anul 2015, bancile ar urma sa fie obligate sa prezinte profiturile obtinute si taxele platite in fiecare tara unde activeaza, cu conditia ca executivul UE, Comisia Europeana, sa nu considere ca transparenta suplimentara reprezinta un obstacol in calea investitiilor.

Irlanda va prezenta joi acordul provizoriu ambasadorilor UE, care ar urma apoi sa recomande ministrilor statelor nationale sa aprobe termenii finali ai intelegerii.

Odata aprobat de Parlamentul European si de statele membre, legislatia privind implementarea acordului Basel III va reprezenta cea mai complexa si completa reorganizare a sistemului bancar dupa criza financiara mondiala din 2008. In urmatorii sase ani, bancile vor fi obligate sa-si consolideze rezervele de capital si activele lichide conform cu noile standarde, pentru a preveni o noua criza a creditelor.

Bancherii au avertizat ca limitarea bonusurilor ar putea descuraja bancile sa opereze in Europa. In timp ce nivelul mediu al compensatiei bancherilor se incadreaza in nivelurile convenite miercuri seara de oficialii europeni, performerii de top pot primi bonusuri echivalente cu de peste 10 ori salariul de baza.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri