Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a fost invitata marti la sediul BNR, unde guvernatorul bancii centrale va gazdui un seminar pe tema consecintelor juridice ale modificarilor aduse la Legea 193/2000, care ar putea obliga bancile sa renunte exhaustiv la clauzele abuzive din contractele de credit.
BNR organizeaza marti colocviul "Consecinte juridice generate de intrarea in vigoarea a modificarilor Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori", eveniment inclus in seria de manifestari Colocviile juridice al BNR, editia a IX-a, iar in discutiile vor fi deschise de guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, urmat de ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, arata Mediafax.

Guvernul a decis, in luna ianuarie, sa amane pana la jumatatea anului introducerea in legislatie a unei prevederi din noul cod de procedura civila, care ar permite asociatiilor de consumatori si ANPC sa ceara in instanta anularea din toate contractele unei banci a unor clauze considerate abuzive.

Amanarea a intervenit la solicitarea expresa a misiunii Fondului Monetar International, care a motivat ca nu exista un studiu de impact asupra sistemului bancar. O astfel de conditionalitate a mai fost introdusa in scrisorile de intentie din anul 2010, cand expertii internationali au cerut modificarea OUG 50/2010, care obliga bancile la transparentizarea costurilor din contractele de creditare.

In ambele situatii, BNR s-a opus initiativelor legislative si a facut lobby pe langa Guvern si FMI pentru a nu valida acte normative care ar aduce pierderi in sistemul bancar, motivand ca ar putea fi pusa in pericol stabilitatea financiara.

In cazul de fata, articolul amanat prelua de fapt o prevedere dintr-o directiva europeana, care ar fi trebuit introdusa de mai multa vreme in legislatia nationala.

Programul anuntat de BNR sugereaza o dezbatere intr-un singur sens, in apararea bancilor, intrucat lectorii invitati fac parte din sistemul bancar sau din organizatii care lucreaza pentru sistemul bancar.

Pe desfasuratorul colocviului figureaza ca lectori, pe langa reprezentantii BNR, Serban Toader, senior partner, KPMG (auditor pentru mai multe banci, inclusiv Volksbank Romania, institutia de credit cu cele mai multe procese pe rol), Ionut Serban, avocat asociat, Tuca Zbarcea & Asociatii (reprezentant al Bancii Comerciale Romane in procese cu clientii nemultumiti), Anca Danilescu, avocat asociat, Zamfirescu Racoti Predoiu (societatea a avut de-a lungul timpului printre clienti cel putin zece institutii de credit si BNR si recent a preluat doua procese in care reprezinta Volksbank), Alina-Mirela Dinca, director adjunct, Directia juridica din Credit EuropeBank, Alexandru Berea, director Directia juridica din Banca Comerciala Romana si, ca ultim vorbitor, Mihail Meiu, director al Directiei Armonizare Europeana, Strategii, Asociatii si Juridic, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

De altfel, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, a anuntat recent, tot la un seminar organizat la BNR, ca bancile vor accepta sa schimbe clauzele din toate contractele numai daca procesul a fost intentat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), nu si de asociatiile de consumatori.

Mai mult, bancile solicita ca in cazul proceselor privind caluzele abuzive sa se permita o derogare astfel incat ultima instanta sa fie Inalta Curte de Casatie si Justitie, si nu Curtile de Apel, asa cum predeve actualul Cod Civil.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri