Daca pana de curand cotatiile futures au evoluat in culoare de pret relativ inguste, evolutia de saptamana trecuta a fost caracterizata de miscari mai ample, ceea ce a avut darul de a readuce speculatorii in "actiune".

"Scaderile determinate de varii factori economici au dus la deprecieri accentuate atat la BVB cat si la Sibiu, precizeaza Mirabela Coss, broker la SSIF Broker Cluj. Randamentele inregistrate de cei care au deschis pozitii de vanzare la inceputul saptamanii pe SIF-uri precum si pe companiile petroliere, s-au ridicat la peste 30%. Prabusirea cotatiilor pe pietele emergente din Europa a avut impact si la noi, starnind o oarecare agitatie printre investitori, care s-au indreptat spre ordine de vanzare".

Aceasta tendinta depreciativa a creat o tentatie sporita pentru speculatie, vanzarile fiind in prim-planul strategiilor. "Ordinele mari de vanzare s-au facut remarcate indeosebi in cazul SNP, unul din cele mai speculate titluri, observa Coss. De cele mai multe ori, ordinele nici nu s-au afisat in piata, intrand direct si spulberand efectiv bid-urile, surprinzator fiind si ca ele au aparut in urma anuntarii de catre SNP a unui profit exceptional pe primul trimestru.

S-a observat, in special pentru scadenta iunie, un interes deosebit din partea asa-numitilor scalperi care sunt jucatori cu inclinatie deosebita spre risc, care speculeaza diferente mici de pret, insa pe volum foarte mare de contracte". Per ansamblu, miscarile amintite au avut un efect benefic asupra pietei la termen, cota de lichiditate crescand simtitor fata de saptamanile precedente.

"Se remarca intensificarea activitatii pe piata optiunilor, investitorii preferand sa adopte, pe langa miscarile speculative, pozitii pe optiuni, care ar contracara intr-o anumita masura riscul unei reveniri bruste a pietei pe trend ascendent, declara brokerul clujean.

Ele sunt folosite in aceste momente ca veritabile plase de cadere, fiind de apreciat faptul ca investitorii iau in calcul si aceste instrumente de protectie in realizarea strategiilor lor investitionale".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri