Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a plecat mai devreme de la evenimentul de lansare a editiei in limba romana a Raportului Clubului de la Roma, la care a tinut discursul de introducere, afirmand mai in gluma mai in serios ca trebuie sa gestioneze aceasta "criza cipriota".
"Trebuie sa evaluam impactul asupra fluxurilor de capital pe care il are decizia din Cipru", a mai spus Isarescu.

Ciprioti si rezidenti straini de pe insula mediteraneeana au primit in weekend o veste socanta, prin anuntul unui acord cu Uniunea Europeana (UE) cu privire la un plan de salvare in valoare de zece miliarde de euro ce include o taxa exceptionala si fara precedent asupra depozitelor bancare.

Suprataxarea depozitelor este cel mai controversat aspect al planului de salvare, in conditiile in care reprezinta o premiera in istoria programelor de asistenta financiara.

Cu toate ca Cipru realizeaza doar 0,25% din productia totala a zonei euro, motiv pentru care economia statului insular a fost considerata prea mica pentru a reprezenta un risc sistemic, pachetul de salvare acordat in weekend a starnit o furtuna existentiala, in contextul in un stat mic precum Cipru este fortat sa isi sacrifice din suveranitate in favoarea solvabilitatii.

Impactul deciziei din Grecia s-a vazut pana acum doar pe burse, pietele de capital europene, cu exceptia celei din Cipru, inregistrand scaderi importante.

Pe de alta parte, unii analisti considera ca decizia din Cipru reprezinta un risc pentru democratia si economia de piata din Romania.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri