Peste 80.000 de microintreprinderi au un management defectuos al riscului de credit commercial, avand astfel o probabilitate foarte mare de a intra in insolventa, arata un studiu realizat de Coface.
Cifra de afaceri medie a acestor firme este de 253.000 lei, iar gradul de acoperire a datoriilor prin cifra de afaceri este de 56%. Totodata, rata profitului net este negativa, de -11,9%, nivelul de indatorare totalizeaza 103%, in timp ce durata medie de incasare a creantelor este de 153 zile.

“In Romania exista 600.000 de companii, din care 400.000 sunt microintreprinderi cu activitate. Din acestea 20% au o politica de managementului a riscului precara si pot intra cu usurinta in insolventa. Cati salariati sunt afectati? Pai luati o medie de 5 angajati per firma si o sa vedeti”, a precizat directorul general al Coface Romania, Constantin Coman. “2013 nu aduce vesti bune pentru microintreprinderi, mai ales din punct de vedere fiscal. Anul trecut, numarul firmelor nou inmatriculate a avansat cu 2%, in timp ce societatile intrate in insolventa au inregistrat un ritm de crestere de 14%”.

Practic, daca 80.000 de firme sunt "pe buza" insolventei, iar acestea au in medie 5 angajati, atunci 400.000 de oameni ar putea fi afectati de o eventuala intrare in incapacitate de plata a societatilor unde lucreaza.

Coman spune ca in 2012 peste 50% din companii au solicitat singure insolventa, contrar evolutiilor din ultimii ani. De altfel, numarul microintreprinderilor intrate in incapacitate de plata in 2011 si 2012 a inregistrat un avans mediu de anul de 14,5%, comparativ cu o crestere de 10% raportata la nivelul intregii economii.

Durata medie de activitate a unei microintreprinderi insolvente a scazut de la 9 ani in 2010, la 7 ani anul trecut. Se observa degradarea indicatorilor financiari pentru microintreprinderile intrare in insolventa in ultimii 3 ani – acestea prezentand un grad de capitalizare negativ, o crestere a supraindatorarii si o adancire a pierderilor”, a aratat Coman.

Conform Legii 346/2004, privind clasificarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) din Romania, prin microintreprindere se intelege o entitate cu pana la 9 salariati si care realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 2 milioane euro.

Potrivit Coface, sectorul IMM genereaza doua treimi din numarul locurilor de munca si peste jumatate din valoarea adaugata din economia romaneasca. Totodata, 70% din soldul creditelor acordate companiilor de catre sistemul bancar este directionat catre IMM-uri (85 miliarde lei din 120 miliarde lei).

Coface a lansat 2 noi produse pentru firmele mici si mijlocii


Coface a lansat 2 noi produse destinate IMM-urilor, o asigurare de credit si un serviciu online ce prezinta informatii despre orice companie din Romania.

Prin asigurarea de credit, o firma poate beneficia de servicii de credit management, respectiv o analiza a cumparatorilor, monitorizarea comportamentului de plata sau servicii de colectare a creantelor neincasate. De asemenea, in cazul aparitiei unei pierderi clientul va fi despagubit cu 85% din suma pierderii.

O astfel de asigurare costa intre 3.500 si 16.000 euro, iar Coface tinteste firmele cu cifra de afaceri intre 3 milioane lei si 20 milioane lei cu aceste produs. Compania estimeaza ca va incheia intre 50 si 100 de contracte de asigurare de credit in 2013.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri