Cotatiile monedei nationale au ramas in apropierea nivelului de 4,42 lei/euro, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta in crestere cu 0,4 bani, la 4,4219 lei/euro, un nou maxim al ultimelor zece saptamani.
Un curs superior celui anuntat joi a fost anuntat de banca centrala la 7 ianuarie, cand euro a fost la 4,4223 lei/euro. In sesiunea de miercuri, cursul a fost de 4,4179 lei/euro, potrivit Mediafax.

Cursul pentru dolarul american a urcat cu 0,41 bani, la 3,4235 lei/dolar, ajungand astfel la un nou nivel maxim de dupa 13 decembrie. La data mentionata, rata de schimb a fost de 3,4522 lei/dolar.

Totodata, cursul pentru francul elvetian a avansat la 3,6209 lei/franc si s-a plasat la cel mai ridicat nivel de dupa 9 ianuarie, cand rata a fost de 3,6465 lei/franc.

Cursurile leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

"Intrucat credem ca interesul jucatorilor straini va fi scazut la licitatia pentru titlurile de stat la zece ani, similar cu ce s-a observat la licitatia de obligatiuni de luni, prognozaam ca leul va fi in continuare vulnerabil la o depreciere indusa de climatul din pietele internationale. Asadar, ne asteptam ca leul sa piarda teren pana la 4,43 lei/euro astazi (joi, n.r", arata un raport ING Bank.

Jucatorii sunt precauti, in timp ce politicienii din Cipru lucreaza la un nou plan pentru a preveni colapsul financiar al tarii.

La deschiderea sedintei, euro a fost cotat la 4,4220 - 4,4250 lei, usor peste cotatiile de miercuri din jurul orei 16:30, de 4,4210 - 4,4220 lei/euro.

In prima parte a zilei cursul a fluctuat foarte usor, in cadrul unor tranzactii cu volume reduse.

Unii dealeri spun ca se simte o presiune usoara pe deprecierea leului din cauza dobanzilor reduse si pentru ca strainii au inceput sa vanda din obligatiunile emise anterior de Romania.

Dobanzile practicate joi dimineata de bancile comerciale pentru plasamentele in lei pe termen de o zi au continuat sa fie reduse datorita lichiditatii ridicate care exista in piata. Dobanzile sunt de 1,02% - 1,52% pe an, foarte apropiate de nivelurile de miercuri, de 0,98% - 1,48% pe an, si, totodata, mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 5,25% pe an.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri