Pe piata bursiera a derivatelor, saptamana a debutat sub auspicii favorabile din perspectiva lichiditatii, volumul de transfer atingand o cota foarte buna, ilustrata de cele aproape 14.300 contracte incheiate dar si de volumul echivalent in RON care s-a ridicat la aproape 21,9 milioane, informeaza luni BMFMS.

Investitiile efectuate de participantii in piata au fost realizate pe un fond descendent, cotatiile actiunilor continuand sa evolueze pe scadere, directie impusa inca de saptamana trecuta. in aceste conditii, ordinele de vanzare au dominat piata, speculatorii short fiind categoria de jucatori pentru care deprecierile se contureaza ca motive de satisfactie. De fapt, aplicarea strategiilor de vanzare le-a putut aduce acestora randamente intra-day excelente, pentru mai multe instrumente derivate.

La finalul zilei, cu pste 5000 contracte realizate, derivatele pe activele SIF 2 Moldova s-au instalat in fruntea clasamentului lichiditatii. Pe scadente, 3951 contracte s-au indreptat catre cea de luna viitoare, in timp ce restul de 1.085 au urmat calea scadentei septembrie.

DESIF 2 au inchis la valori de 1,98 lei/actiune pentru scadenta iunie si 2,11 lei/actiune pentru scadenta din toamna, valori la care s-a ajuns in urma unor scaderi de 0,1421 lei/actiune si 0,09 lei/actiune pentru cele doua date. Deprecirile apreciabile de 6,7 si 4,09 la suta au oferit, asadar, randamente spectaculoase pe pozitiile short, acestea ajungand pentru intreaga zi pana la 50,75% pentru scadenta in derulare si pana la 32,14 % pentru urmatoarea.

DESIF 2 au fost vedete si in sectorul otiunilor call, unde s-au remarcat contractele pentru scadenta iunie la pretul de exercitare de 2,3 lei/actiune si o prima de 10 lei pe contract dar si pentru scadenta septembrie la acelasi pret de exercitare si o prima de 50 lei/contract.

In trena liderului s-a inscris o alta reprezentanta a societatilor de investitii. Este vorba de SIF 3 Transilvania, pe ale carei derivate s-au incheiat 3.339 contracte futures.

Pentru ambele scadente disponibile, DESIF 3 a inchis pe scadere, pierzind de-a lungul sesiunii 0,0586 lei/titlu pentru iunie si 0,0602 lei/titlu pentru septembrie. Astfel, DESIF 3 iunie a fost cotata la 1,9701 lei/titlu si a oferit un randament short de aproape 21 la suta raportat la intreaga zi, iar DESIF 3 septembrie a fost cotata la 2,0598 lei/titlu si a oferit un randament ce a ajuns pina la 21,5 la suta.

Evolutia SIF-urilor amintite a condus, pe piata sibiana la obtinerea unor volume crescute in raport cu piata spot pentru cele doua titluri.

Pe linga evolutia buna a derivatelor prezentate, s-a remarcat si sectorul petrolier, prin cele doua reprezentate ale sale, cu un plus de lichiditate catre derivatele pe titlurile "Petrom" care le-au depasit ca atractivitate pe cele pe actiunile "Rompetrol", obtinand locul trei in ierarhia zilei.

DESNP au marcat un volum de 3323 contracte, scadenta actuala obtinand 2795 dintre ele. La inchidere DESNP, pierdusera 5,35 si 4,48 %, diminuari care au conturat preturile de inchidere de 0,485 si 0,5101 lei pe titlu.

Speculatiile short pe cele mai lichide titluri din 2006 de la bursa sibiana au oferit, raportat la intreaga zi, randamente consistente care au urcat la circa 45,5 % pentru iunie si 40 % pentru septembrie.

Totodata, DESNP isi pastraza in continuare statutul de instrumente derivate cu cel mai mare numar de pozitii deschise. Pe de alta parte, pentru DERRC, investitorii au batut palma pentru 1.375 contracte. Derivatele in cauza au inchis la 0,0799 si 0,0862 lei /titlu cu pierderi de 0,0034 si 0,0027 lei pentru cele doua scadente.

In aria valutelor, euro se intareste fata de leu pentru iunie, fiind cotat la 3,53 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri