Ministerul Integrarii Europene (MIE) intentioneaza sa solicite Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) sa elimine prevederea prin care persoanele fizice si juridice trebuie sa preavizeze societatea la care si-au asigurat autovehiculele cu 30 de zile ţnainte de expirarea politei.
äPrin aceasta prevedere, practic, clientul este legat, ramÔne captiv unei societati de asigurare. ╬n plus, legislatia actuala blocheaza accesul altor societati de asigurare pe acest segment de piata, mai ales dupa momentul aderarii RomÔniei la Uniunea Europeanaô, a declarat, joi, secretarul de stat ţn MIE, Adrian Ciocanea, la un seminar pe tema asigurarilor auto organizat de Ziarul Financiar.

Potrivit legislatiei actuale, proprietarii de autovehicule trebuie sa informeze ţn scris compania la care au ţncheiat polita de raspundere civila auto (RCA) cu 30 de zile ţnainte de expirarea acesteia, daca vor sa treaca la o alta firma de asigurari.

Pe de alta parte, ţnainte de ţncheierea unui contract, asiguratorul are obligatia sa verifice ţn baza unica de date (CEDAM) situatia autovehiculului pentru care proprietarul doreste ţncheierea politei RCA.
╬n cazul ţn care exista deja o asigurare RCA ţncheiata, societatea la care urmeaza sa fie ţncheiata polita va cere proprietarului sa faca dovada denuntarii contractului existent. Normele interzic ţncheierea asigurarii ţn absenta renuntarii la vechiul contract.

Probleme tehnice

Persoanele care nu au avut asigurare RCA ţn ultimele 12 luni de la data la care se prezinta pentru ţncheierea politei vor declara pe propria raspundere acest fapt. Directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari, Cristian Constantinescu, a afirmat ca preavizarea äţncurcaô foarte mult activitatea asiguratorilor pe segmentul asigurarilor auto. äChiar daca clientul este de buna-credinta si informeaza asiguratorul ca renunta la serviciile sale, preavizarea nu va aparea ţn baza de date CEDAM. Deci, daca este verificat de celalalt asigurator la care doreste sa ţncheie polita RCA, proprietarul autovehiculului nu figureaza acoloô, a spus Constantinescu.

El a mai dat ca exemplu o situatie ţntÔlnita ţn cazul unei societati de asigurare, unde un agent a ţncheiat o polita RCA unui client a carui asigurare, emisa de o alta societate de profil, expira peste doua zile, fara existenta preavizarii. äLa introducerea politei ţn evidentele companiei, inspectorul de asigurare a sesizat greseala agentului. Dupa lege, prima trebuie transferata catre asiguratorul care nu a fost preavizat. Apar doua probleme: existenta diferentei de tarif si recuperarea politei. Clientul ar putea pretinde recuperarea banilor ţn schimbul returnarii politei emise, dar agentul ţi va spune ca banii au fost virati fostului asigurator. Sau el nu va ţnapoia polita si poate circula nestingherit pentru ca are asigurareô, a afirmat Constantinescu.

Prezent la seminar, presedintele CSA, Nicolae Crisan, a spus ca una dintre variantele avute ţn vedere este ţncetarea contractului de asigurare daca proprietarul vehiculului renunta sa plateasca prima de asigurare.
äPutem mentine denuntarea contractului ţntr-un termen prestabilit sau putem introduce prevederea ca documentul sa fie ţncheiat pe o perioada nedeterminata sau ţncetarea acestuia prin neplata primei de asigurareô, a spus Crisan.

Sunt si äevazionistiô

╬n prezent, baza de date CEDAM referitoare la politele de asigurare RCA, administrata de CSA, contine circa 2,8 milioane de ţnregistrari privind politele valabile la data de 1 aprilie 2006. Potrivit raportarilor periodice transmise la CSA de societatile de asigurare, exista aproximativ 3,1 milioane polite RCA ţncheiate, diferenta fiind generata de ţntÔrzierea transmiterii datelor de intermediarii ţn asigurari (agenti si brokeri) catre societatile de profil.

Datele Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) arata ca numarul autovehiculelor ţnmatriculate se ridica la circa 3,7 milioane, informatii din care reiese ca gradul de cuprindere ţn asigurarea RCA este de circa 85%.
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â. ├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din sec╚Ťiunea Finan╚Ťe - B─ânci »


Setari Cookie-uri