Bancile straine si-au redus expunerea pe Romania cu 5,4 miliarde dolari, in perioada septembrie 2011-septembrie 2012, pe fondul procesului de dezintermediere care a cuprins intreaga zona euro, arata datele publicate de Banca Reglementelor Internationale (BIS).
In prezent, bancile straine au o expunere de 105,9 miliarde dolari pe economia Romaniei, din care institutiile de credit europene au raportat un total de 101,2 miliarde dolari.

Potrivit BNR, bancile cu capital strain care au participat la prima initiativa de la Viena si care detin circa doua treimi din sistemul bancar romanesc - Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit - si-au redus expunerea pe subsidiarele din Romania cu 8% din martie 2009 pana la sfarsitul anului trecut.

Online Graphing
Datele BIS indica faptul ca bancile austriece au cea mai mare expunere in Romania, de 36,85 miliarde dolari, in scadere cu 2,15 miliarde dolari fata de sfarsitul lunii septembrie 2011.

Bancile grecesti au pierdut pozitia secunda, dupa ce si-au redus expunerea cu 2,5 miliarde dolari, pana la 16,85 miliarde dolari. Locul Greciei a fost luat de Franta, pe fondul cresterii sumelor plasate de banci in economia romanesca cu 1,5 miliarde dolari, la 19 miliarde dolari.

In schimb, bancile italiene si-au redus expunerea cu 500 milioane dolari in perioada analizata, la 13,2 miliarde dolari.

Conform unui raport Ernst & Young, bancile europene au parcurs doua treimi din procesul de dezintermediere si se estimeaza o continuare a diminuarii portofoliului de credite cu 132 miliarde euro in 2013.

Datele BNR arata ca in ultimii cinci ani cota de piata a bancilor straine s-a redus cu 6 puncte procentuale, pana la 81,7%, in pofida faptului ca activele nete ale institutiilor de credit au crescut cu peste 45%.

La finele anului trecut erau 40 de banci in Romania, numarul acestora fiind in scadere numai cu trei institutii de credit fata de finele lui 2008.

Sistemul bancar a incheiat 2012 cu o rata a creditelor neperformante de 18,23%, nivel de aproape trei ori mai mare decat cel afisat dupa primul an de criza. In plus, institutiile de credit au totalizat cele mai mari pierderi din istorie – 2,12 miliarde lei (471,1 milioane euro). In 2011 pierderile cumulate ale bancilor au totalizat 777 milioane lei, iar in anul precedent aproape 516 milioane lei.

La finele anului trecut, rata de solvabilitate a sistemului bancar romanesc era de 14,64%, in scadere cu 0,23 puncte procentuale fata de 31 decembrie 2011, in timp ce raportul credite/depozite a urcat in perioada analizata cu 3,5 pp, la 120,12%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri