Intreg mediul de afaceri romanesc a asteptat cu sufletul la gura raportul de monitorizare al Uniunii Europene de saptamana trecuta pentru a lua decizii importante. Dar, cu toate ca progresele Romaniei au fost consemnate de europeni, iar sperantele privind aderarea din 2007 la UE nu au disparut, Bursa a continuat tendinta de scadere din ultima perioada. Motivul poate fi insa cu totul altul si se leaga de situatia existenta la nivel mondial.
Uniunea Europeana a recunoscut progresele facute de Romania fata de octombrie 2005, dar s-a abtinut sa faca referire la data ferma a aderarii. Un minus a fost insa ritmul lent cu care s-au realizat unele obiective, care au ramas chiar nefinalizate. Un domeniu important este si piata de capital, care mai are inca multi pasi de parcurs pentru ca Bursa de Valori Bucuresti sa atinga nivelul marilor burse regionale.

Cu toate ca legislatia pietei de capital, care rezolva probleme importante pentru toate segmentele, a fost aprobata inca din 2004 si a intrat in vigoare in anul urmator, iar normele de aplicare exista, putem spune ca piata de capital romaneasca este un segment pregatit de aderare.

Mai avem de lucru

Cu toate acestea, exista unele probleme in domenii conexe pietei de capital. Spre exemplu, UE constata lipsa unor specialisti pe probleme financiare la DNA, care se ocupa de anchetarea dosarelor legate de privatizarea unor companii. Iar fara specialisti, deciziile nu pot fi intotdeauna luate in cunostinta de cauza, fiind posibile si grave erori.
O alta problema constatata se leaga de controversatul Fond Proprietatea.

Raportul de monitorizare de saptamana trecuta constata progrese in ceea ce priveste cererile de rascumparare. Pana in ianuarie 2006, data-limita de depunere, au fost depuse 600.000 de cereri, dintre care numai 3.000 privind o compensatie financiara, iar 300.000 de cereri (considerate nefondate) au fost respinse si 60.000 au fost prelucrate. Cu toate acestea, ramn de rezolvat cteva aspecte deosebit de importante. Potrivit UE, Fondul Proprietatii nu este nca n masura sa prelucreze cererile de acordare de compensatii ntr-o perioada rezonabila de timp.

In domeniul privatizarii, progrese au fost facute prin semnarea contractului pentru BCR, dupa un proces echitabil si transparent, dar n sectorul energiei procesul a continuat ntr-un ritm lent. Au fost privatizate doua ntreprinderi distribuitoare de energie, iar din octombrie 2005, 18 companii aflate n proprietatea statului, cuprin-se n portofoliul AVAB, au fost fie privatizate, fie au intrat n lichidare.

Nerezolvata a ramas insa privatizarea BCR, prevazuta pna la sfrsitul anului 2005, iar obiectivele de privatizare pe care si le-a fixat Romnia n ceea ce priveste distribuirea si producerea energiei electrice, precum si extragerea gazului nu au fost nca atinse. Mai mult, Romnia a hotart sa mute data prevazuta pentru finalizarea procesului de privatizare de la sfrsitul lui 2006 la sfrsitul lui 2007. Recomandarea UE este ca reformele sa fie continuate pentru a pune capat pierderilor constante nregistrate si a descuraja dependenta unei parti importante a sectoarelor economice de subventii directe si indirecte.

Influenta nefasta?

Desi, pe ansamblu, raportul UE a fost perceput pozitiv de catre investitori, influenta asupra cotatiilor bursiere a fost nefasta. Iulian Panait, presedintele KTD Invest, a precizat ca problemele ridicate de noul raport par a fi rezonabile pentru solutionarea lor in timpul ramas pana la sfarsitul anului, aderarea in 2007 fiind o formalitate.

Cu toate acestea, miscarea Bursei s-a petrecut in doua etape, sustine presedintele KTD Invest. Prima, inainte de anuntarea raportului, s-a remarcat prin scaderea Bursei. Indicii BET si BET-C au pierdut marti aproape 1%, iar indicele BET-FI a scazut cu 3,2%.

In ziua urmatoare insa, pe intreaga piata s-a simtit un trend pozitiv, care a dus la o crestere cu 0,5% a indicilor BET si BET-C, a remarcat Panait. Joi insa, indicii bursieri au inregistrat noi scaderi, cuprinse intre 1% (pentru BET-FI) si 1,7% (pentru BET). Reduceri puternice ale cotatiilor au inregistrat societatile din domeniul financiar (SIF-urile) si cele din sectorul petrolier.

Motivatia scaderii

Revenirea la scaderi in zilele urmatoare ridica semne de intrebare privind conexiunea dintre Raportul de monitorizare si evolutia Bursei. Iulian Panait este de parere ca o legatura mai puternica se poate face cu evolutia burselor din regiune, care in saptamana trecuta au dat semne clare de inversare a trendului de crestere din ultimele luni, tendinta care pare sa persiste pe termen mediu si lung.

Evolutia inregistrata la nivel mondial are explicatii chiar ingrijoratoare pentru pietele de actiuni. Panait estimeaza ca in acest an se va remarca o schimbare a comportamentului investitorilor privind plasamentele, cu alte cuvinte se va constata o retragere masiva din pietele de actiuni si o reorientare catre cele de obligatiuni si certificate de trezorerie.

Chiar daca bursa romaneasca a fost in contratimp cu evolutia de la nivel regional, anul 2006 se pare ca este greu pentru BVB, deoarece este pusa intre doua tendinte, considera presedintele KTD Invest. Pe de o parte, se remarca retrageri masive la nivel mondial din plasamentele in actiuni. Pe de alta, exista interese mari pentru ca unii investitori strategici sa ocupe pozitii importante in Romania inca din acest an, prin prisma aderarii la UE in 2007, considera Panait. Un punct tare al BVB este si perspectiva mai multor oferte publice initiale in vederea listarii, un exemplu concludent fiind Transelectrica, asteptata la jumatatea lui 2006.

Ca urmare, este posibil ca in acest an evolutia cotatiilor de la BVB sa fie una pozitiva pe ansamblu, dar randamentele vor fi departe de cele aduse de BVB in 2005, sustine Panait.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri