Intreg mediul de afaceri romanesc a asteptat cu sufletul la gura raportul de monitorizare al Uniunii Europene de saptamana trecuta pentru a lua decizii importante. Dar, cu toate ca progresele Romaniei au fost consemnate de europeni, iar sperantele privind aderarea din 2007 la UE nu au disparut, Bursa a continuat tendinta de scadere din ultima perioada. Motivul poate fi insa cu totul altul si se leaga de situatia existenta la nivel mondial.
Uniunea Europeana a recunoscut progresele facute de Romania fata de octombrie 2005, dar s-a abtinut sa faca referire la data ferma a aderarii. Un minus a fost insa ritmul lent cu care s-au realizat unele obiective, care au ramas chiar nefinalizate. Un domeniu important este si piata de capital, care mai are inca multi pasi de parcurs pentru ca Bursa de Valori Bucuresti sa atinga nivelul marilor burse regionale.

Cu toate ca legislatia pietei de capital, care rezolva probleme importante pentru toate segmentele, a fost aprobata inca din 2004 si a intrat in vigoare in anul urmator, iar normele de aplicare exista, putem spune ca piata de capital romaneasca este un segment pregatit de aderare.

Mai avem de lucru

Cu toate acestea, exista unele probleme in domenii conexe pietei de capital. Spre exemplu, UE constata lipsa unor specialisti pe probleme financiare la DNA, care se ocupa de anchetarea dosarelor legate de privatizarea unor companii. Iar fara specialisti, deciziile nu pot fi intotdeauna luate in cunostinta de cauza, fiind posibile si grave erori.
O alta problema constatata se leaga de controversatul Fond Proprietatea.

Raportul de monitorizare de saptamana trecuta constata progrese in ceea ce priveste cererile de rascumparare. Pana in ianuarie 2006, data-limita de depunere, au fost depuse 600.000 de cereri, dintre care numai 3.000 privind o compensatie financiara, iar 300.000 de cereri (considerate nefondate) au fost respinse si 60.000 au fost prelucrate. Cu toate acestea, ramân de rezolvat câteva aspecte deosebit de importante. Potrivit UE, Fondul Proprietatii nu este înca în masura sa prelucreze cererile de acordare de compensatii într-o perioada rezonabila de timp.

In domeniul privatizarii, progrese au fost facute prin semnarea contractului pentru BCR, dupa un proces echitabil si transparent, dar în sectorul energiei procesul a continuat într-un ritm lent. Au fost privatizate doua întreprinderi distribuitoare de energie, iar din octombrie 2005, 18 companii aflate în proprietatea statului, cuprin-se în portofoliul AVAB, au fost fie privatizate, fie au intrat în lichidare.

Nerezolvata a ramas insa privatizarea BCR, prevazuta pâna la sfârsitul anului 2005, iar obiectivele de privatizare pe care si le-a fixat România în ceea ce priveste distribuirea si producerea energiei electrice, precum si extragerea gazului nu au fost înca atinse. Mai mult, România a hotarât sa mute data prevazuta pentru finalizarea procesului de privatizare de la sfârsitul lui 2006 la sfârsitul lui 2007. Recomandarea UE este ca reformele sa fie continuate pentru a pune capat pierderilor constante înregistrate si a descuraja dependenta unei parti importante a sectoarelor economice de subventii directe si indirecte.

Influenta nefasta?

Desi, pe ansamblu, raportul UE a fost perceput pozitiv de catre investitori, influenta asupra cotatiilor bursiere a fost nefasta. Iulian Panait, presedintele KTD Invest, a precizat ca problemele ridicate de noul raport par a fi rezonabile pentru solutionarea lor in timpul ramas pana la sfarsitul anului, aderarea in 2007 fiind o formalitate.

Cu toate acestea, miscarea Bursei s-a petrecut in doua etape, sustine presedintele KTD Invest. Prima, inainte de anuntarea raportului, s-a remarcat prin scaderea Bursei. Indicii BET si BET-C au pierdut marti aproape 1%, iar indicele BET-FI a scazut cu 3,2%.

In ziua urmatoare insa, pe intreaga piata s-a simtit un trend pozitiv, care a dus la o crestere cu 0,5% a indicilor BET si BET-C, a remarcat Panait. Joi insa, indicii bursieri au inregistrat noi scaderi, cuprinse intre 1% (pentru BET-FI) si 1,7% (pentru BET). Reduceri puternice ale cotatiilor au inregistrat societatile din domeniul financiar (SIF-urile) si cele din sectorul petrolier.

Motivatia scaderii

Revenirea la scaderi in zilele urmatoare ridica semne de intrebare privind conexiunea dintre Raportul de monitorizare si evolutia Bursei. Iulian Panait este de parere ca o legatura mai puternica se poate face cu evolutia burselor din regiune, care in saptamana trecuta au dat semne clare de inversare a trendului de crestere din ultimele luni, tendinta care pare sa persiste pe termen mediu si lung.

Evolutia inregistrata la nivel mondial are explicatii chiar ingrijoratoare pentru pietele de actiuni. Panait estimeaza ca in acest an se va remarca o schimbare a comportamentului investitorilor privind plasamentele, cu alte cuvinte se va constata o retragere masiva din pietele de actiuni si o reorientare catre cele de obligatiuni si certificate de trezorerie.

Chiar daca bursa romaneasca a fost in contratimp cu evolutia de la nivel regional, anul 2006 se pare ca este greu pentru BVB, deoarece este pusa intre doua tendinte, considera presedintele KTD Invest. Pe de o parte, se remarca retrageri masive la nivel mondial din plasamentele in actiuni. Pe de alta, exista interese mari pentru ca unii investitori strategici sa ocupe pozitii importante in Romania inca din acest an, prin prisma aderarii la UE in 2007, considera Panait. Un punct tare al BVB este si perspectiva mai multor oferte publice initiale in vederea listarii, un exemplu concludent fiind Transelectrica, asteptata la jumatatea lui 2006.

Ca urmare, este posibil ca in acest an evolutia cotatiilor de la BVB sa fie una pozitiva pe ansamblu, dar randamentele vor fi departe de cele aduse de BVB in 2005, sustine Panait.

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »