Instrumentul special de salvare al bancilor pregatit de BNR in ultimii doi ani – banca-punte (bridge-bank) – are mari sanse sa fie implementat in perioda urmatoare, pe fondul planului de salvare adoptat de Cipru.
Mai exact, liderii tarii impreuna cu cei europeni au decis inchiderea celei de-a doua mari banci a statului, Cyprus Popular Bank (Laiki), si preluarea ei de catre un mecansim european similar bancii-punte, dar si taxarea cu 30% a depozitelor mai mari de 100.000 euro din portofoliul Bank of Cyprus.

Practic, Laiki va fi divizata intr-o “banca-rea”, unde vor fi incluse depozite de 4,2 miliarde euro, din conturile de peste 100.000 de euro, si care va fi treptat desfiinta, si intr-o “banca-buna”. Aceasta va incorpora depozitele sub 100.000 euro alaturi de o datorie de 9 miliarde de euro a bancii catre mecanismul de lichiditate de urgenta al zonei euro si va fuziona cu Bank of Cyprus. Sumele aflate in conturi peste 100.000 euro la Cyprus Popular Bank vor inregistra insa pierderi semnificative.

Atat Bank of Cyprus, cat si Laiki, prin Marfin Bank, sunt prezente in piata bancara din Romania. De altfel, cea mai mare institutie de credit cipriota detine si aproape 10% din actiunile Bancii Transilvania.

Contactati de wall-street.ro, reprezentantii Marfin Bank au precizat ca masurile anuntate in Cipru nu influenteaza, momentan, activitatea bancii pe plan local.

“Marfin Bank este o banca sanatoasa, care indeplineste toate cerintele impuse de BNR. Clientii bancii nu vor fi afectati de masurile adoptate in Cipru”, au mentionat oficialii institutiei de credit.

Totodata, Bank of Cyprus a anuntat printr-o nota sucursalele si filialele din strainatate ca decizia de taxare a depozitelor mai mari de 100.000 de euro va fi aplicata numai pentru depozitele constituite in Cipru.

"Ca urmare a deciziei Eurogroup din aceasta dimineata, acest mesaj are ca scop sa clarifice ca orice taiere a depozitelor Bank of Cyprus va fi aplicata numai depunerilor constituite in Cipru si nu in alta tara. O circulara oficiala va urma pe parcursul acestei zile, dar aceasta (nota - n.r.) este pentru a calma orice temere sau indoiala privind situatia", se arata intr-un mesaj transmis de directorul general al Bank of Cyprus Group, Yiannis Kypri, noteaza Mediafax.

3 scenarii pentru situatia din prezent a Marfin Bank


Cum discutiile pe tema planului de salvare din Cipru continua, situatia viitorului actionar al Marfin Bank ramane incerta. Banca este jucator de dimensiuni reduse, cu active sub 1% din totalul sistemului, si depozite totale de 180 milioane euro.

In conditiile in care banca-mama va fi divizata, intrebarea esentiala ce se va intampla cu subsidiara locala.

Un prim scenariu ar putea fi preluarea Marfin Bank de catre Bank of Cyprus si consolidarea afacerilor bancilor cipriote in Romania. O a doua posibilitate ar fi ca bancherii din Cipru sa renunte la subsidiarele romanesti, urmand ca acestea sa fie preluate pe modelul grecesc de catre un alt jucator.

Un al treilea scenariu ar fi ca Marfin Bank sa intre in sistemul bancii-punte
, in cazul in care actionarii nu gasesc nicio solutie. O banca-punte reprezinta o institutie financiara temporara, care ofera servicii complete, fiind autorizata si supravegheata de BNR cu scopul de a facilita vanzarea sa integrala sau partiala.

Directorul directiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, declara ca principalul risc la nivel de sistem bancar in urmatorii 3 ani va fi lipsa capacitatii actionarilor de a sustine banca.

Potrivit bancii centrale, instrumentul banca-punte se utilizeaza din 1987 de catre Agentia Federala de Garantare a Depozitelor din SUA. De asemenea, ca reactie la actuala criza financiara globala, banca-punte a fost inclusa in setul de masuri de stabilizare din mai multe state ale Uniunii Europene, precum Germania, Marea Britanie, Republica Ceha si Irlanda.

In plus, banca-punte reprezinta o componenta a setului de mecanisme pentru solutionarea situatiei institutiilor de credit a caror activitate se considera ca poate afecta buna functionare a sistemului financiar, acest mecanism fiind in curs de introducere in viitoarea directiva europeana pentru gestionarea crizelor financiare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri