Romania are, in general si in esenta, legi bune – si nu sunt foarte multi care sa conteste acest lucru. Din pacate insa, implementarea si exprimarea lor este asa greoaie incat face si legea respectiva sa para proasta sau chiar, efectiv, sa o urasti, blocand initiativele antreprenoriale.

Esti director financiar sau antreprenor interesat de fiscalitate? Participa la conferinta “Fiscal 2013” organizata de wall-street.ro miercuri, 3 aprilie. Pentru a participa, tot ce trebuie sa faci este sa completezi formularul disponibil aici.

Parerea, mai mult sau mai putin direct exprimata, este impartasita de trei antreprenori romani ce s-au evidentiat in mediul digital si IT.

Cernatescu, Infinit Solutions: Nu se ofera deloc avantaje in educarea tinerilor in mediul online


Andrei Cernatescu, CFO la agentia independenta de digital
Infinit Solutions, subliniaza ca, in contextul in care implementarea legilor este greoaie, este foarte greu sa incepi toate initiativele la care te gandesti.

“Multe legi sunt partial sau total interpetabile si sunt aplicabile in functie de cum sunt interpretate la momentul respectiv. Pe scurt, este un sistem atat de dinamic incat cu cele mai bune intentii pe care le ai ca si patron tot nu poti fi 100% sigur ca esti perfect sincronizat cu el”, considera directorul financiar al companiei cu afaceri de 1,2 mil. euro in 2011.

Legile respective mai sufera de o hiba – parca pleaca mereu de la o prezumtie de vinovatie. Majoritatea companiilor pleaca la drum cu intentii bune, si nu invers – poate ca si legile fiscale ar trebui si ele exprimate in acelasi sens, considera directorul financiar al Infinit Solutions.

In incheiere din aceasta perspectiva Andrei Cernatescu mentioneaza lipsa totala a unor avantaje in ceea ce priveste angajarea si formarea profesionala a tinerilor, mai ales in domeniul online “unde, sa fim seriosi, nu exista institutii de invatamant care sa ni-i scoata deja pregatiti, acest lucru ramanand in seama timpului, riscului si a banilor nostri”.

Schimband perspectiva catre cea de CFO al unei companii de dimensiuni medii, tot din cauza acestui sistem este din ce in ce mai dificil de implementat o strategie financiara la nivel macro. “Spun asta pentru ca desi marea majoritate a managerilor romani de IMM-uri nu au o strategie financiara, nici daca si-ar dori sa o aiba, nu le-ar fi usor”, subliniaza managerul.

Exista de asemenea riscul ca in orice moment sa poata aparea o lege fiscala noua care iti poate schimba toata strategia de business, fluxul de numerar sau clientii, sau chiar te poate scoate din piata.

“Acest lucru este extrem de nociv mai ales cand vine fara sa te astepti din partea «asociatului tau cu 16% la profit si 16% la dividende»”.

Impozitul pe profit este inca un punct atins de Cernatescu.

Impozitul in Romania “este de 32%, sa fie clar!”, subliniaza el. “Nu inteleg de ce toata lumea insista cu 16%. Cu 16% nu ai dreptul decat sa pastrezi banii in companie, daca vrei sa ii si «ai» mai platesti 16% . Comparabil cu tarile vecine deci, suntem mult peste. Comparabil cu tarile cu economii mai puternice suntem inca bine”.

Ca o concluzie generala, lucrul care il deranjeaza cel mai mult pe directorul financiar este modul de gandire din spatele sistemului fiscal – modificarile si legile si tot ceea ce reprezinta el nu au in spate o gandire de business sau orientata catre business, bazata pe optimizare si pe termen lung. Mai degraba sunt actiuni de “fire fighting” menite sa rezolve probleme punctuale care apar in “excelul” bugetului de stat, dar in niciun caz actiuni menite sa vindece un sistem bolnav, conchide Cernatescu.

Lui i se pare ca Germania este un exemplu bun din punct de vedere fiscal, dat fiind faptul ca ei sunt foarte axati pe sistematizare si optimizare. “Iar orice sistematizare sau optimizare in sistemul fiscal inseamna aceelasi lucru si pentru antreprenori”, incheie Andrei Cernatescu de la Infinit Solutions.

Lapusan, Zitec: Sper ca expresia "daca vin in control, sigur gasesc ei ceva!" sa nu mai fie adevarata


Alexandru Lapusan, CEO la Zitec, unul dintre principalii producatori de aplicatii online din Romania, subliniaza ca fiscalitatea din Romania i se pare, chiar si dupa mai multi ani de business, dificil de inteles si de aplicat, insa mai ales “foarte schimbatoare”.

“Problema este ca sunt multe prevederi unde chiar de la specialisti poti sa obtii pareri contrare, iar organele de control pot foarte usor sa comita abuzuri. Pe de alta parte cred ca suntem insa intr-o zona fireasca dupa '89 si cred ca mergem spre bine, insa nu ar fi rau daca am face altfel pasii si nu prin 50 de modificari anuale ale Codului Fiscal”, spune Lapusan.

Seful Zitec si-ar dori cel mai mult ca expresia “daca vin in control, sigur gasesc ei ceva!” sa nu fie adevarata atunci cand afacerea este corect condusa.

“Nu as putea sa spun ca SUA (stat federal) are o fiscalitate mai simpla sau ca in Cipru afacerile ti-ar fi mai in siguranta. Cred ca ne asteapta un viitor bun in Romania”, incheie, mai optimist, Alex Lapusan.

Florin Scarlat, BitSolutions: Mi se pare ca nimeni nu face absolut nimic pentru noi


Florin Scarlat, business development manager la compania de externalizare IT BitSolutions, isi exprima frustrarea, impartasita fara doar si poate de mai multe IMM-uri – “Ca manager intr-o firma de marime medie care activeaza in piata IT mi se pare ca nimeni nu face absolut nimic pentru noi, din contra, apar pe zi ce trece din ce in ce mai multe «provocari»”.

Scarlat considera ca cei care se ocupa de acest lucru ar trebui in primul rand sa fie mai preocupati de evolutia firmelor pe termen lung, pe modul in care ar putea sa ajute firmele sa se dezvolte si astfel in timp ar creste incasarile la buget.

“Din punctul meu de vedere as incerca in primul rand o relaxare fiscala, un impozit pe profit mai mic de 10 procente ca la vecinii nostri bulgari, si poate o reducere si in taxele pe care anagajatorul le plateste pentru fiecare angajat in parte. Sigur, efectele acestui lucru nu sunt imediate ci pe termen lung, si astfel pe termen scurt s-ar traduce intr-o lipsa de incasari la buget, dar pe termen lung efectul ar fi benefic”, propune Florin Scarlat.

Un alt lucru foarte important mai ales pentru firme este stabilitatea fiscala. Fiecare modificare peste noapte in codul fiscal afecteaza direct activitatea firmelor.

Un exemplu concret ar fi legat de deductabilitatea cheltuielilor. Atunci cand elaborezi planul de dezvoltare al firmei tii cont de factorii externi si atunci cand acestia se modifica peste noapte este destul de dificil sa iti atingi obiectivele”, subliniaza Florin Scarlat, de la BitSolutions.

Un exemplu de tara care i se pare ca are o fiscalitate mai buna este Bulgaria – nu a schimbat atat de des ca Romania codul fiscal si are taxele foarte mici.

“Poate nu este cel mai bun exemplu, dar este o tara din vecinatatea Romaniei cu care ne comparam adesea si care dupa parerea mea este inaintea noastra in privinta fiscalitatii”, incheie Scarlat.

Ce imbunatatiri consideri ca ar trebui aduse Codului Fiscal? Ai intampinat probleme in acest sens? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri