Banca Nationala a Romaniei va aproba solicita bancilor sa publice in ofertele privind produsele de economisire unde sunt garantate depozitele constituite, pentru a evita eventuale neclaritati ulterioare, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Vom discuta in Consiliul de Administratie, va spun in avans, si vom introduce un regulament, in care fiecare depozitar sa ia cunostinta, fie ca sunt banci cu capital romanesc, fie ca sunt sucursale. Sa fie un asterisc in care sa spuna: depozitul este garantat la ....", a afirmat Isarescu, citat de Mediafax.

Guvernatorul BNR a explicat ca cele doua bancile cu capital cipriot prezente pe piata romaneasca reprezinta doar 1,3% din activele sistemului financiar bancar, iar in cazul Marfin Bank Romania, al carei actionar majoritar este Popular Bank of Cyprus, banca in lichidare, depozitele constituite sunt in intregime garantate de Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare.

In Romania, potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, la finele anului trecut populatia avea constituite la cele 32 de bancile participante la schema de garantare depozite in valoare totala de 115,4 miliarde lei.

Dintre acestea, intrau sub incidenta schemei de garantare depozite in suma de 114,9 miliarde lei, din care se calificau pentru despagubire depuneri cu o valoare totala de circa 98,7 miliarde lei, ceea ce inseamna ca aproape 17 miliarde lei (4 miliarde euro) nu erau garantate.

Dintr-un total de 173,8 miliarde lei depozite constituite la cele 32 de banci de companii erau in schema de garantare depozite ale IMM-urilor in suma de 36 miliarde lei, iar sumele calculate la despagubiri se rdicau la 13,5 miliarde lei.

Datele indica o pierdere ipotetica a deponentilor in cazul unei prabusiri a sistemului bancar de 160 de miliarde lei pentru toate companiile, dintre care 22,5 miliarde lei (5,2 miliarde euro) pentru IMM.

Pentru celelalte opt sucursale de banci straine depozitele sunt garantate prin schemele de garanatare din statele de origine.
Datele BNR arata pentru finele anului trecut depozite constituite de populatie in sistemul bancar totalizeaza 121 de miliarde lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri