Volksbank Romania precizeaza ca valoarea creditelor neperformante s-a ridicat anul trecut la 657 milioane euro, nivel similar celui din 2011, iar cifra de 1,2 miliarde euro anuntata de actionarul majoritar cuprinde si imprumuturile cu restante sub 90 de zile.
"Volumul total al creditelor neperformante ale Volksbank Romania a fost de 657 milioane de euro la sfarsitul lui 2011 si nu au inregistrat cresteri in cursul lui 2012 (657 milioane euro), date ce confirma stabilizarea evolutiei neperformantelor pe parcusul intregului an. In perioada analizata, datele BNR indica o majorare cu 23% a creditelor neperformante la nivelul pietei (...) Reprezentantii Volksbank AG s-au referit la total credite cu intarziere (deliquent loans). In aceasta clasa sunt incluse, pe langa creditele neperformante (intarzieri peste 90 de zile), si credite cu intarzieri mai mici de 90 de zile", se arata intr-o nota a bancii transmisa Mediafax.

Grupul austriac Volksbank a anuntat joi, citat de Bloomberg, ca are in portofoliu credite neperformante in valoare de circa 2,9 miliarde de euro, respectiv 12% din total, din care 1,2 miliarde de euro in Romania, unde unul din trei imprumuturi este intr-o situatie dificila.

Volksbank Romania mentioneaza ca la un volum al creditelor neperformante de 657 milioane euro, rate de neperformanta se situeaza la 23%-24%, mult sub procentajul indicat in stirea Bloomberg (33%-34%).

"Volksbank Romania a reusit sa stabilizeze creditele neperformante, gasind solutii impreuna cu clientii pentru reluarea platilor", se mai spune in comunicatul bancii.

Grupul Volksbank a obtinut anul trecut un profit net de 312,6 milioane de euro, datorita masurilor de bailout care au fost inregistrate ca profit, potrivit standardelor internationale de raportare financiara. In 2011, banca a inregistrat pierderi de 959,3 milioane de euro. Excluzand sprijinul statului, Volksbank a consemnat anul trecut pierderi inainte de taxe de circa 150 milioane de euro.

In septembrie 2012, Volksbank a obtinut acordul Comisiei Europene (CE) pentru sprijinul din partea statului, cu conditia vanzarii a peste o treime din active. Banca urmeaza sa se concentreze pe sustinerea bancilor cooperatiste austriece, principalii sai actionari, si va renunta la finantarile corporatiste si imobiliare, ca si la subsidiarele care nu fac parte din operatiunile de baza.

Volksbank trebuie sa vanda pana la sfarsitul anului 2017 subsidiara din Romania, conform planului de restructurare aprobat de CE, care prevede si renuntarea la alte active.

In luna octombrie a anului trecut, controlul Volksbank Romania a fost transferat catre vehiculul VBI Beteiligungs, in contextul vanzarii diviziei Volksbank International, fara subsidiara din Romania, catre Sberbank, din Rusia.

Grupul Volksbank detine 51% din actiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si BPCE din Franta au cate 24,5%.

Volksbank a intrat pe piata din Romania in 2000 si detine active de circa 4 miliarde de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri