O banca romaneasca a depus oferta neangajanta pentru preluarea sucursalei Bank of Cyprus, dar finalizarea tranzactiei este responsabilitatea autoritatilor din Cipru, afirma seful supravegherii BNR, Nicolae Cinteza, precizand ca, in cazul unui esec, vor fi garantate depozitele de sub 100.000 de euro, potrivit Mediafax.

Directorul Directiei Supraveghere din BNR, a mai afirmat ca in urma discutiilor cu banca centrala din Cipru si Autoritatea Bancara Europeana, BNR a fost doar notificata de suspendarea temporara a activitatii sucursalei din Romania in scopul identificarii unei solutii de catre autoritatile cipriote, dar competenta apartine integral si exclusiv autoritatilor cipriote.

“Decizia este a bancii centrale a Ciprului, institutie care autorizeaza si supravegheaza sucursala din Romania a Bank of Cyprus. Fiind sucursala a unei banci straine, Bank of Cyprus Romania nu are personalitate juridica romana. Repet, activitatea sucursalei a fost suspendata temporar, incepand din 1 aprilie 2013, in vederea identificarii unei posibile solutii de reorganizare prin vanzare de catre autoritatile din Cipru. Aceste informatii se regasesc in notificarea transmisa BNR de catre autoritatile din Cipru si au fost anuntate deja de sucursala Bank of Cyprus”, a spus Cinteza.

Potrivit comunicatului Bank of Cyprus clientii pot retrage banii exclusiv prin reteaua ATM. In ceea ce priveste alte operatiuni trebuie contactata banca prin call center, asa cum se precizeaza in comunicatul bancii.

De asemenea, potrivit lui Nicolae Cinteza, Bank of Cyprus Romania este autorizata si supravegheata de banca centrala din Cipru, sub statut de sucursala a Bank of Cyprus. Ca atare, orice operatiune efectuata cu aceasta banca este considerata ca si cum ar fi efectuata pe teritoriul Ciprului, in numele si contul bancii-mama. In baza legislatiei europene, atributiile BNR sunt limitate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Preturile au crescut cu 4% in decembrie 2019