In cea de-a treia sesiune de tranzactionare a saptamanii in curs, lichiditatea a continuat sa se mentina la cote deosebite totalul transferurilor insumand 24.685 contrate futures si options, informeaza Rompres. Astfel, piata la termen marcheaza din nou o zi de exceptie si se situeaza, prin volumul echivalent cu circa 36,1 milioane RON peste cel atins pe piata spot. Totodata, ea se contureaza ca spatiu propice investitiilor, participantii in piata avand posibilitatea sa se protejeze impotriva oscilatiilor severe din ultima perioada.

In ceea ce priveste evolutia cotatiilor, ele au continuat in majoritate sa scada, pozitiile short fiind si de aceasta data castigatoare. Au existat insa si exceptii, cum ar fi DESNP, DESIF 2 si DESIF 3 iunie.

La finalul ziRON, cu un total de 8865 contracte prin care a fost transferat echivalentul a peste 8,8 milioane de actiuni, derivatele pe titlurile SNP si-au pastrat statutul de lider.

Ultimele tranzactii cu DESNP s-au efectuat la preturi de 0,4775 RON/actiune pentru iunie si 0,5 RON /actiune pentru septembrie. Valorile in cauza indica o evolutie interesanta, soldata cu o situatie diferita pentru cele doua date scadente. Astfel, pentru scadenta in derulare o actiune DESNP s-a apreciat cu 0,0076 RON, in timp ce pentru scadenta din toamna a scazut cu 0,0045 RON.

Evolutia societatilor de investitii financiare a fost din nou buna, volumul investitional acaparat de ele ridicandu-se la 58 % din piata. Derivatele pe actiunile SIF 5 Oltenia au fost cele mai cautate cu 4849 contracte realizate. Ele au urmat acelasi traseu descendent, pierzand cate 0,0965 si 0,073 RON/actiune, pana la valori de 2,28 si 2,389 RON pentru cele doua scadente. DESIF 5 au oferit din nou randamente short intra-day consistente, acestea ajungand la peste 30 si 22%.

Pe locul trei in ierarhia ziRON s-au situat DESIF 2 Moldova cu 4.840 contracte, adica un volum echivalent cu 4,84 milioane de actiuni transferate. La inchiderea sedintei, o actiune DESIF 2 iunie valora 1,9002 RON, iar o actiune DESIF 2 septembrie 1,979 RON.

Desi pe parcursul sesiunii, DESIF 2 iunie s-a aflat mai mereu pe scadere, inchiderea a evidentiat o crestere usoara de 0,0002 RON/atiune. In schimb, diminuarile au continuat pentru septembrie, DESIF 2 scadente in toamna pierzand 0,04 RON pe actiune.

La volumul cumulat al SIF-urilor, o contributie insemnata a avut, prin cele 4.827 contracte perfectate, si DESIF 3 Transilvania. De remarcat sunt, totodata, volumele foarte apropiate intre cele trei SIF-uri amintite.

In zona contractelor pe valute, raportul euro-leu a fost caracterizat prin stabilitate pentru scadenta apropiata, moneda unica fiind cotata la 3,53 RON si printr-o evolutie descendenta pentru scadenta septembrie, pentru care euro s-a depreciat cu 0,0222 unitati, fiind cotat la 3,5003 RON.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri