Cel mai important activ detinut de sucursala din Romania a Bank of Cyprus este un credit de 110 milioane de euro acordat companiei care detine hotelul Marriott, prelungit in toamna anului trecut si scadent in 2017, ceea ce justifica interesul bancilor austriece pentru preluarea portofoliului.
Creditul acordat initial in 2007 avea scadenta in octombrie 2012, dar a fost prelungit in toamna anului trecut pentru inca cinci ani, garantiile constituite acoperind principalul, in valoare de 110 milioane euro, cat si o suma suplimentara de 33 de milioane euro aferenta tuturor obligatiilor ce decurg din imprumut, scrie Mediafax.

Creditul a fost garantat cu terenul de 28.457 metri patrati, din Calea 13 Septembrie si cladirea de 69.307,58 metri patrati, care include hotelul JW Marriott Bucharest Grand Hotel si complexul aferent, cu spatile comerciale, birouri, cazinou, parcare interioara si exterioara, precum si toate imbunatatirile aduse imobilelor in garantie.

Relatia intre Bank of Cyprus si hotelul Marriott este mai complexa, intrucat banca detine indirect, prin ONT Carpati, si 35.292% din titlurile societatii care are hotelul in proprietate, Societatea Companiilor Hoteliere Grand (SCHG).
Actionarul majoritar al SCHG, si proprietar implicit al Merriott, este firma austriaca Strabag, una dintre cele mai mari companii de constructii din Europa, care detine o participatie de 64,68%.

Bank of Cyprus controleaza ONT Carpati (93,8%) prin intermediul unei subsidiare din Cipru - Gosman Properties Limited. In toamna anului trecut, Bank of Cyprus a prelungit pana in 2017 si un credit de 5,5 milioane euro acordat ONT Carpati, unde principalul activ pus in garantie il reprezintã hotelul New Montana din Sinaia, impreuna cu un teren de 10.336 metri patrati aferent imobilului.

La inceputul acestui an, ONT Carpati a intrat in procedura de faliment la cererea actionarului, fiind decisa rambursarea creditelor prin valorificarea activelor.

Potrivit Ziarului Financiar, pe langa participatiile detinute la Marriott si New Montana, ONT Carpati mai are si o creanta istorica de 24,5 milioane euro asupra Societatii Companiilor Hoteliere Grand.

Mai mult, creditul de 110 milioane euro este garantat si cu 99,97% din actiunile de la SCHG, ceea ce echivaleaza cu preluarea integrala a societatii in cazul unui denunt al contractului de creditare.

In garantie sunt constituite si toate contractele Marriott, inclusiv contractul de management, contractele de inchiriere, garantii, contractele de asigurare, precum si toate contractele viitoare.

Pentru creditul de 110 milioane, Bank of Cyprus a primit in cesiune si doua polite incheiate de SCHG cu firma de asigurari Uniqa (companie austriaca).

De asemenea, au fost puse in garantie sumele din conturile deschise de Marriott la Bancpost, ING Bank sucurasla Bucuresti, Unicredit Tiriac si Granti Bank.

In cazul creditului acordat ONT Carpati, conturile ipotecate in favoarea Bank of Cyprus sunt constituite la Bancpost, BRD - Groupe Societe Generale si Raiffeisen Bank.

Potrivit editiei de luni a Ziarului Financiar, Raifferisen Bank si BCR se numara printre potentialii cumparatori ai sucursalei Bank of Cyprus de la Bucuresti, alaturi de Banca Transilvania (TLV), care ar fi depus saptamana trecuta o oferta neangajanta.

Actionarii ambelor banci austriece, RZB Austria si Erste Bank, au relatii comerciale puternice cu Strabag, iar o oferta de preluare poate fi judecata pornind de la aceasta situatie.

La randul sau, Banca Transilvania are si un alt interes legitim in preluarea sucursalei Bank of Cyprus, intrucat banca cipriota detine direct si indirect aproape 10% din titlurile bancii din Cluj. Bank of Cyprus are o participatie directa la TLV de 5,2%, iar restul de actiuni pana la 9,9% le detine prin intermediul unei companii.

Banca Centrala a Ciprului, in calitatea sa de autoritate de supraveghere si rezolutie, a decis prelungirea suspendarii operatiunilor sucursalei din Romania a Bank of Cyprus (BoC) pentru perioada cuprinsa intre 8 aprilie - 22 aprilie inclusiv.

Banca Ciprului a anuntat ca aceasta prelungire este necesara pentru derularea negocierilor in scopul vanzarii sucursalei din Romania, negocieri care incep luni, 8 aprilie, cu bancile care si-au exprimat interesul pentru cumpararea acesteia.

Bank of Cyprus a anuntat in urma cu o saptamana ca suspenda operatiunile din Romania pentru o saptamana, incepand de la 1 aprilie, potrivit deciziei Bancii Centrale a Republicii Cipru, pentru a identifica o solutie de vanzare a sucursalei de la Bucuresti, iar clientii pot retrage bani de la bancomate.

Bank of Cyprus detine 0,7% din totalul activelor la nivelul sectorului bancar romanesc (circa 600 milioane de euro) si, fiind o sucursala a unei banci din Uniunea Europeana, garantarea depozitelor de pana la 100.000 de euro este asigurata prin schema de garantare din tara de origine, adica din Cipru. Depozitele constituite la banca se situeaza la aproximativ 200 de milioane de euro.

La un raport credite depozite de 1 la 3, sucursala din Romania se bazeaza intr-o proportie majoritara pe finantarile de la banca-mama, care acopera, practic, doua treimi din pasiv. In aceste conditii, o preluare a intregii sucursale ar presupune acoperirea unor sume importante de catre banca absorbanta, ceea ce arata ca doar institutiile de credite cu lichiidate ridicata ar putea sustine o astfel de tranzactie.

De altfel, din informatiile vehiculate pe piata, pentru preluarea sucursalei Bank of Cyprus s-au interesat doar banci de top. Unul dintre ofertanti ar fi cerut chiar ca tranzactia sa se perfecteze foarte repede, pentru a nu risca deteriorarea portofoliului, dar si-a fi retras oferta intrucat Banca Centrala a Ciprului a dorit prelungirea perioadei de negociere, pentru a vedea cum se optimizeaza veniturile.

Pe de alta parte, o tranzactie ar putea presupune doar preluarea depozitele constituite la banca si a unor active in suma egala, iar restul bilantului, de circa 400 de milioane euro, sa fie retras in Cipru.

In fapt, activele performante se pare ca se cifreaza undeva la 450 de milioane de euro.

Cei implicati in discutii spera la o finalizare a tranzactiei mai devreme de doua saptamani, in primul rand pentru a nu irita excesiv clientii bancii, imposibilitatea de a accesa fondurile putand duce la probleme financaire in activitatea cotidiana a acestora.

Dupa declansarea crizei din Cipru, sucursala de la Bucuresti a primit o notificare de la directorul general al Bank of Cyprus prin care se preciza ca depozitele din filialele si sucursalele din strainatate nu intra sub incidenta acordului de salvare convenit cu Uniunea Europeana, document prezentat atunci de Mediafax. In nota respectiva se preciza ca o comunicare oficiala va fi transmisa ulterior.

In constrast cu situatia din Romania, Cipru a ajuns la o intelegere cu autoritatile din Grecia si Marea Britanie pentru preluarea sucursalelor Bank of Cyprus si Popular Bank of Cyprus din aceste state.

Deponentii de la Bank of Cyprus ar putea pierde pana la 60% din sumele pe care le au in conturi peste nivelul garantat de 100.000 de euro. Astfel, 37,5% din fonduri vor fi convertite in actiuni la banca, parte a unui proces de recapitalizare, iar o parte de 22,5% va fi mentinuta ca rezerva, urmand sa fie transformata, de asemenea, in actiuni daca devine necesar.

Acordul dintre zona euro si Cipru prevede acordarea unui pachet de imprumuturi externe de 10 miliarde de euro in schimbul restructurarii sectorului bancar si implementarii de masuri de austeritate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri