Adunarea Generala Ordinara (AGA) a BVB de la sfirsitul lunii aprilie de la Poiana Brasov a scos in evidenta citeva lucruri destul de interesante despre bursele din Romania.
Chiar daca evenimentul numarul unu al intilnirii a fost fuziunea BVB cu BMFMS, trebuie spus faptul ca la acea intilnire actionarii au aprobat si majorarea capitalului social al BVB de la 22,6 milioane de lei la 34,8 milioane de lei, prin incorporarea rezervelor existente in sold la sfirsitul anului trecut si a primei de fuziune. In plus, BVB a bugetat pentru acest an un profit net de circa 26 de milioane de lei, de aproape cinci ori mai ridicat fata de cistigul realizat in 2005, veniturile prognozate fiind de aproape 50 de milioane de lei. Cum s-ar spune, un randament de 50%.

Cum e la Sibiu

Daca BVB spera sa obtina in acest an un profit de 26 de milioane de lei, adica aproximativ un milion de dolari, nici Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) nu se lasa mai prejos. In 2004, Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu a avut un profit net de trei miliarde de lei vechi, iar pentru acest an speram sa obtinem un profit de 12 miliarde de lei vechi, ne anunta Teodor Ancuta, presedintele BMFMS. In plus, Ancuta mai spune ca in calculul acestui profit nu intra si Casa de Compensare a bursei sibiene. La Casa de Compensare profitul va fi de un milion de dolari. Deci, in total, speram la finalul anului 2006 sa avem un profit de 1,5 milioane de dolari, mai zice presedintele BMFMS.

Un viitor monopol

Unificarea BVB cu BMFMS este la inceput, dar viitoarea entitate va functiona precum un monopol. Va fi singura societate comerciala care va functiona pe aceasta piata, iar cei care vor lua profitul vor fi casele de brokeraj. E drept, vor mai avea de cistigat si actionarii neeligibili care vor veni din fuziunea BVB cu BMFMS. Noua bursa va obtine cu usurinta in anul 2007 un profit cel putin dublu fata de acest an, numai din venirea Fondului Proprietatea in ringul bursier. Si asta, pentru ca bursa incaseaza un comision la tranzactionarea actiunilor. Nici nu-i important daca pretul actiunilor scade sau creste.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=4607&art=106&cHash=edc62b5cff

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri