Omul de afaceri Dorin Umbrarescu a semnat un acord cu Piraeus Bank pentru preluarea subsidiarei ATE Bank Romania, urmand sa plateasca 10,3 milioane de euro pentru 93,27% din actiunile institutiei de credit, a anuntat grupul bancar elen, citat de Mediafax.
Transferul va avea loc dupa finalizarea transferului majoritatii activelor si pasivelor catre Piraeus Bank Romania, precum si dupa obtinerea avizului autoritatilor de reglementare.

"Transferul va avea loc dupa finalizarea separarii majoritatii activelor si pasivelor ATE Bank Romania si integrarea acestora in Piraeus Bank Romania", se arata intr-un comunicat transmis de banca elena bursei din Atena.

In piata au aparut informatii inca din luna octombrie a anului trecut potrivit carora ATE Bank Romania, preluata la mijlocul anului trecut de Piraeus Bank, va fi cumparata partial de cativa investitori romani si capitalizata initial pana la 60 de milioane de euro, urmand ca in 2013 sa fie atrasi mai multi investitori, inclusiv SIF-urile, iar capitalurile sa ajunga la 200 milioane euro.

In toamna anului trecut a aparut in piata informatia ca un grup format din peste zece oameni de afaceri, printre care se vehiculau nume precum Gruia Stoica sau Dorel Umbrarescu, la care se alaturau cele cinci societati de investitii financiare, va prelua afacerea ATE Bank in Romania.

Surse spuneau atunci insa ca tranzactia va fi realizata de un numar minim de investitori, urmand ca ulterior sa se deschida posibilitatea si altor oameni de afaceri sa investeasca, inclusiv societatilor de investitii financiare.

Cine va conduce noua banca

Noua banca ar urma sa fie condusa de fostul prim-vicepresedinte Raiffeisen Bank Marinel Burduja, care este si artizanul negocierilor.
Burduja a fost numit luni in Consiliul de Administratie al Leumi Bank, decizie confirmata atat de el, cat si de oficialii bancii. Numirea lui Burduja in Consiliul de Administratie al bancii ar putea sugera ca israelienii de la Leumi sunt dispusi sa renunte la filiala din Romania in cazul unei oferte oportune.

La mijlocul anului trecut, Piraeus Bank Grecia a preluat ATE Bank Grecia, inclusiv toate sucursalele din regiune, adica si 93,27% din actiunile ATE Bank Romania.

ATE Bank Romania a fost infiintata in anul 1990, ca Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa, fiind prima banca cu capital mixt (roman si strain) din Romania.

In iunie 2006 Agricultural Bank of Greece (ATE Bank Greece) a preluat pachetul majoritar de actiuni. Odata cu schimbarea actionarului majoritar s-a modificat si numele bancii, devenind astfel ATE Bank Romania.

Actorii implicati in tranzactie

Uniunea Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti UCECOM detine 3,83%din actiunile ATE, in valoare nominala de 8,45 milioane lei, iar restul titlurilor sunt impartite intre 2.330 de persoane (2,07% din actionariat - 4,57 milioane lei si 105 firme cu 0,84%, respectiv actiuni de 1,84 milioane lei).

Dorinel Umbrarescu este unul dintre "regii asfaltului" in Romania, cu o avere estimata la 360-380 milioane euro, in crestere fata de anul trecut. Omul de afaceri de 51 de ani controleaza impreuna cu sotia sa companiile UMB Spedition si Tehnostrade.

Compania de constructii Tehnostrade a inregistrat anul trecut venituri de 136 milioane euro, iar profitul a urcat la 30 milioane euro, apropiindu-se astfel de nivelul record din 2009.

Prin cele doua companii, omul de afaceri a realizat profituri de 70 milioane euro si afaceri cumulate de 320 milioane euro. Umbrarescu este in top 10 milionari din Romania.

Vrei sa afli mai multe despre tranzactiile zilei? Citeste detalii despre vanzarea Bricostore Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri