Dobanzile pasive incep sa scada.
Vorbim in momentul de fata, in ceea ce priveste principalele banci din sistem, de o dobanda la un an cuprinsa intre 10% si 12%. Daca adaugam aici si impozitul de 10% pe castigul realizat din dobanzi, pe care fiecare deponent trebuie sa-l plateasca de la 1 aprilie, situatia nu pare deloc roz.

Cei care vor sa mai prinda trenul dobanzilor mari, mai au o sansa, si aici ne gandim la obligatiunile municipale si corporatiste, care, in ceea ce priveste modul de calcul al dobanzii, se afla cu un pas in spatele pietei.

In momentul platii unui cupon din obligatiune, se calculeaza automat dobanda pentru urmatorul cupon, care va fi platit peste 3-6 luni; deci, practic, prind inca din acest moment in plata dobanzii de peste 3 sau 6 luni nivelul actual al dobanzilor de pe piata interbancara, pentru ca asta-i algoritmul de calcul.

Daca nu exista nici o emisiune de obligatiuni pentru care subscrierea sa fie in derulare, nu intrati in panica, pentru ca exista o solutie si asta se numeste fondul de obligatiuni sau fondurile de obligatiuni, pentru ca sunt mai multe.

Avantajele fondului de obligatiuni

- Beneficiati de dobanzile actuale peste 3 sau 6 luni.

- Aveti ocazia sa racumparati esalonat o parte din banii investiti.

- Nu trebuie sa va puneti problema daca obligatiunea e sau nu e listata la bursa pentru a putea sa va retrageti banii inainte de scadenta.

- Investind intr-un fond de obligatiuni la dobanzi mari, am avantajul de a-mi putea rascumpara si o parte din suma investita fara sa-mi fac probleme cand e scadenta obligatiunii sau daca asta imi afecteaza randamentul plasamentului si beneficiez si de experienta administratorului fondului, care stie sa evalueze profitabilitatea obligatiunilor, isi construieste din timp un portofoliu complex, pasi pe care mie mi-ar fi mai dificil sa-i fac.

Exista si un dezavantaj in ceea ce priveste fondurile de obligatiuni

Administratorii impun o anumita perioada in care banii, odata retrasi, pierd un anumit comision de rascumparare; deci, daca am cumparat astazi unitati de fond si daca maine vreau sa-mi retrag banii, trebuie sa stiu ca o sa fiu penalizat cu un comision de rascumparare de 2%-3%.

Daca rascumpararea se face insa dupa 9 sau dupa 12 luni, in majoritatea cazurilor acest comision e zero.

Deci, daca pot sa-mi imobilizez banii cel putin un an, atunci impusc mai multi iepuri dintr-un foc: am prins dobanzile din prezent peste un numar de luni, cand piata va continua sa scada, dupa toate probabilitatile, si nu mai platesc nici un comision de rascumparare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri