"Suspendarea este necesara pentru finalizarea tranzactiei, care presupune transferul depozitelor Bank of Cyprus in Romania, o operatiune complexa ce necesita o analiza mai aprofundat„ atat din partea autoritatilor din Cipru, cat si din Romania", au afirmat sursele.

Suspendarea activitatii sucursalei Bank of Cyprus din Romania a fost prelungita marti de Banca Centrala a Ciprului cu inca doua zile, marti si miercuri, dupa trei saptamani in care activitatea a fost intrerupt„ pentru a gasi o solutie de transfer a depozitelor sub jurisdictie romaneasca.

Activitatea Bank of Cyprus Romania a fost oprita initial pentru o saptamana, incepand cu data de 1 aprilie, pentru a se identifica o solutie de vanzare a sucursalei. Banca centrala a Ciprului a decis sa prelungeasca cu doua saptamani perioada de inactivitate, pana pe 22 aprilie inclusiv, pentru a se putea incheia un acord de preluare cu unul dintre ofertantii dispusi sa cumpere banca.

Banca centrala a Ciprului a respins miercurea trecuta ofertele depuse de Banca Transilvania si Raiffeisen Bank pentru preluarea totala sau partiala a sucursalei Bank of Cyprus si cauta alternative de transfer in Romania a depozitelor de la unitatea locala, care au coborat sub 100 milioane euro.

Activele inregistrate in sucursala din Romania insumeaza circa 450 de milioane euro, din care putin peste 350 milioane euro reprezinta credite.

Cel mai mare imprumut inregistrat local il reprezinta o finantare de 110 milioane de euro acordat companiei care detine hotelul Marriott, prelungit in toamna anului trecut si scadent in 2017.

Aproximativ jumatate din celelalte credite inregistrate in bilantul sucursalei locale il reprezinta finantari de proiecte imobiliare medii sau mari.

Comparativ cu cele mai recente cifre publicate de sucursala locala, care indicau un nivel al depozitelor de peste 200 de milioane euro, in prezent portofoliu ramas insumeaza putin sub 100 de milioane euro.

De la momentul inchiderii sucursalei, in data de 1 aprilie, s-au efectuat retrageri care insumeaza circa 3 milioane de euro.