Banca elena Eurobank Ergasias intentioneaza sa ceara recapitalizarea de catre Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara, trecand astfel in proprietate publica, dupa ce nu a reusit sa gaseasca investitori privati, astfel ca filiala din Romania, Bancpost, va intra sub controlul statul elen.
Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara va acoperi suma de 5,8 miliarde de euro de care Eurobank are nevoie pentru a intruni criteriile de sustenabilitate, potrivit cotidianului elen Kathimerini. Fondul ar putea derula procesul de recapitalizare incepand chiar de saptamana urmatoare, dupa o adunare generala a actionarilor bancii.

Eurobank ar putea deveni, astfel, prima insitutie de credit sistemica din Grecia care va fi complet recapitalizata, potrivit unui anunt al bancii.

Decizia recapitalizarii imediate este cea mai buna varianta, intrucat a fost tehnic imposibil bancii sa gaseasca investitori privati care sa participe la majorarea de capital intr-un interval scurt de timp, dupa suspendarea fuziunii cu National Bank of Greece.

Statul elen discuta cu Troica creditorilor internationali ai Greciei, UE, FMI si Banca Centrala Europeana (BCE), privind eventuala vanzare a bancilor care vor fi nationalizate in procesul de recapitalizare. Troica vrea trecerea bancilor cat mai repede sub control privat, in timp ce statul elen vrea sa evite impunerea unui termen limita pana la care sa gaseasca cumparatori.

Necesarul de capital al bancilor grecesti a fost stabilit la 9,7 miliarde de euro pentru NBG, 5,8 miliarde euro pentru Eurobank, 4,5 miliarde euro pentru Alpha Bank si 7,3 miliarde de euro pentru Piraeus Bank.

Piraues Bank a confirmat luni finalizarea preluarii Millennium Bank Grecia de la grupul portughez Millennium BCP pentru 1 milion de euro. Grupul portughez va participa la majorarea de capital a bancii cu 400 de milioane de euro, cea ce inseamna ca banca elena a acoperit peste 10% din necesarul de recapitalizare din surse private, prag minim pentru a-si mentine caracterul privat.

Cele mai mari patru banci elene, National Bank of Greece, Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank, vor fi recapitalizate, integral sau partial, de Fondul pentru Stabilitate Financiara al Greciei in aceasta luna.

Recapitalizarea, cu bani de la fondul de urgenta al zonei euro, este necesara dupa ce bancile au inregistrat pierderi foarte mari in urma participarii anul trecut la un program de stergere a unor datorii de peste 100 de miliarde de euro ale statului elen.

Pentru a nu intra sub controlul fondului de stat, bancile au nevoie ca investitori privati, actualii actionari sau noi investitori, sa subscrie cu 10% la noua emisiune de titluri derulata in scopul recapitalizarii.

National Bank of Greece este prezenta in Romania prin Banca Romaneasca, iar Alpha Bank si Piraeus Bank opereaza sub nume propriu.

EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, a inregistrat anul trecut in Romania pierderi de 35,2 milioane de euro, dupa un rezultat negativ de 25,1 milioane de euro in 2011.

Activele EFG Eurobank totalizau la sfarsitul anului trecut 4,09 miliarde de euro, sub nivelul de 4,15 miliarde euro la sfarsitul primelor noua luni si 4,54 miliarde de euro in decembrie 2011.

Soldul de credite al EFG in Romania era la 31 decembrie 2012 de 2,95 miliarde de euro, sub cel de 3,1 miliarde de euro la sfarsitul primelor noua luni. In decembrie 2011, soldul creditelor EFG a fost de 3,22 miliarde de euro.

EFG avea la 31 decembrie un portofoliu de depozite in valoare de 1,74 miliarde de euro, in crestere de la 1,7 miliarde de euro la sfarsitul lunii septembrie. La finele lui 2011, portofoliul depozitelor era de 1,8 miliarde de euro.

National Bank of Greece si Eurobank au negociat o fuziune pana la inceputul acestei luni, cand operatiunile, destul de avansate, au fost suspendate, ca urmare hotararii bancii centrale a Greciei ca cele doua institutii de credit sa-si deruleze separat procesele de recapitalizare. Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara va decide daca tranzactia va mai avea loc.

Creditorii internationali ai Greciei s-au opus formarii unui grup bancar de dimensiunile celui rezultat in urma fuziunii NBG-Eurobank, intrucat au considerat ca ar fi fost dificila gasirea unui investitor strain care sa preia banca. Reprezentantii troicii au optat, in schimb, pentru pastrarea unui sistem bancar cu patru institutii de credit mari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri