Evolutia intr-un trend continuu si crescator a segmentului daunelor morale si deces de pe piata locala nu a ramas fara consecinte, iar una dintre acestea este reprezentata de decizia reasiguratorului francez Scor Re de a nu mai cota portofoliile de polite de raspundere civila auto (RCA), a declarat Madalin Rosu, in calitate de reprezentant al UNSAR.
Anul trecut au fost avizate un numar de 4.418 dosare de dauna pentru vatamari corporale si deces, in scadere cu 9% fata de anul trecut. Valoarea despagubirilor platite pentru vatamari corporale si deces, in suma de 328 milioane de lei a inregistrat insa o crestere cu 23% fata de anul 2011.

Dauna medie pe vatamari corporale a fost in 2012 de 57.931 lei, in scadere cu 15% fata de 2011.

"Scor Re a trimis o scrisoare catre companiile partenere prin intermediul careia anunta ca pentru moment nu va mai accepta in reasigurare portofolii de polite RCA. Consider ca a reprezenta, de fapt, un mesaj voalat avand in vedere situatia din Romania, si ca indirect reasiguratorul si-a exprimat ingrijorarea privind lipsa de predicitibilitate in ceea priveste sumele platite ca despagubiri aflate pe un trend crescator pe segmentul de vatamari corporale si deces", a afirmat Madalin Rosu (foto), reprezentant al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR) si director daune al companiei de asigurari Generali Romania la un eveniment organizat de asociatie.

El a adaugat ca inainte de a lua decizia respectiva reprezentantii Scor Re au facut cateva vizite la companii astfel incat sa inteleaga situatia, interesati daca nu cumva se produce o frauda la nivel de piata. "Dupa discutii au observat ca acesta este de fapt trendul in realitate (n.r. - din cauze exogene) pe zona de daune morale si deces, ceea ce genereaza o lipsa de predictibilitate a cazuisticii".

De asemenea, reprezentantul UNSAR a precizat ca reasiguratorul coteaza in continuare alte portofolii de polite, decizia limitandu-se numai la RCA. Totodata, prezent, la discutii, Sorin Greceanu, directorul general al Fondului de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS) a spus ca un alt reasigurator de talie mondiala, adica Munich Re, nu mai coteaza RCA in Romania de ani de zile.

Conform unui raport publicat de CSA, rezerva de dauna avizata pentru vatamari corporale si deces era la data de 31 decemrie 2012 in suma de 695 milioane de lei, in scadere cu 13% fata de sfarsitul anului 2011. Despagubirile platite pentru vatamari corporale si deces in anul 2012 reprezinta 18,3% din valoarea despagubirilor totale platite, iar valoarea rezervei de dauna avizata constituita pentru vatamari corporale si deces reprezinta 51,0% din valoarea totala a rezervei de dauna avizata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri